1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C

26.09.2023 / 22:11 Magazin - Medicinsko zbrinjavanje

GSS FBiH: Intervencija i prva pomoć na planini

GSS FBiH: Intervencija i prva pomoć na planini
Foto: GSS FBiH

Gorska služba spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine planom rada realizuje dva puta godišnje obuku medicinskog zbrinjavanja i pružanja prve pomoći kandidata za gorske spasioce.

Kandidati stiču osnovno znanje kroz obuke u matičnim stanicama, a kolektivnu i formalnu obuku organizuje Medicinska komisija GSS FBiH.

Intenzivna obuka od dva vikenda sadržava teorijska i praktična predavanja, vježbe i testiranje. Tehnike pružanja prve pomoći na nepristupačnom terenu, resursi i protokoli intervencija su specifični i od izuzetne važnosti za sigurnost unesrećenog, ali i gorskih spasilaca.

U gorskom spašavanju postoji jedinstven protokol pružanja prve pomoći. Prije započinjanja tehnike brzog pregleda tim spasilaca dobija jasne upute vođe akcije sa zadacima za svakog pojedinca. Provjerava se sigurnost područja i vodi se računa o pristupu unesrećenom. Brzim pregledom detektuje se eventualna povreda i intervencija se često pruža na teškom i nepristupačnom terenu kao i u različitim vremenskim uslovima.

Pored obučavanja kroz ovaj vid edukacija spasioci iz više stanica članica GSS FBiH se upoznaju i sarađuju kroz zajedničke vježbe što nerijetko akcije spašavanja zahtijevaju.

Protekla dva vikenda provedena je 9. stručno-specijalistička edukacija 21 kandidata za gorske spasioce iz stanica Mostar, Sarajevo i Tuzla. Edukacija je realizovana na Ormanju/ Pazarić.

Medicinsku komisiju GSS FBiH sačinjava tim od tri doktora medicine i dva medicinska tehničara/sestre. Komisija je odgovorna za planiranje i provođenje edukacija novih kandidata, programa rada, te kontrole i testiranja spasilaca, saopćeno je iz GSS-a FBiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo