10°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

26.09.2023 / 23:10 Svijet - Pravni problemi

Sud u New Yorku: Trump i sinovi odgovorni za prevaru

Sud u New Yorku: Trump i sinovi odgovorni za prevaru
Foto: Agencije

Njujorški sudija proglasio je Donalda Trumpa i njegove odrasle sinove odgovornim za prevaru, rekavši da su Trumpovi davali lažne finansijske izvještaje otprilike jednu deceniju.

Odluka sudije Arthura F. Engorona prethodi suđenju koje bi trebalo da počne u ponedjeljak i znatno će olakšati put državnog tužioca Letitie James jer traži kaznu od oko 250 miliona dolara.

Odluka sudije Engorona sužava pitanja koja će biti saslušana, zapravo odlučujući da suđenje nije bilo neophodno da bi se utvrdilo da je Trump odgovoran i da je srž slučaja validna. To predstavlja veliki udarac za Trampa, čiji su advokati pokušali da ubijede sudiju da odbaci mnoge tužbe protiv bivšeg predsjednika.

Podsjetimo, državna tužiteljka New Yorka tužila je Trumpa i njegovu porodičnu komoaniju Trump Organization u septembru 2022. zbog navodne prevare koju su počinili on i njegova porodica.

Trump je optužen da je od 2011. do 2021. lagao o vrijednosti imovine, uključujući svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi i Trump Tower penthouse na Menhetnu, kao i svoju neto vrijednost, kako bi dobio bolje uslove od zajmodavaca i osiguravača. Tužbom se traži najmanje 250 miliona dolara odštete od Trumpa, njegovih odraslih sinova Donalda Jr. i Erica, Trump Organization i drugih, te da se Trumpovi spriječe da vode poslove u New Yorku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo