0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

27.09.2023 / 09:26 BiH - Za porodicu Nezir

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo 1. oktobra organizuje humanitarnu turu

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo 1. oktobra organizuje humanitarnu turu
Foto: FENA

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo 1. oktobra ove godine organizuje Humanitarnu planinarsku turu na planinu Visočicu, vrh Vito 1950 m n/v.

Prikupljena sredstva od humanitarne ture idu porodici Nezir, samohranoj majci troje djece iz mjesta Kobiljak kod Dobroševića (Sarajevo) čiji je otac nesretno stradao na radnom mjestu.

Predviđena ruta kretanja: Prokletnice – Mahale – Vukovo vrelo – vrh Vito 1050 m n/v – Mahale. Kondicijski je srednje teška, tehnički nije zahtjevna i omogućava normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala. Uspon traje oko tri do četiri sata, a visinska razlika je oko 400 metara.

Zainteresirani za pohod na planinu trebaju obuću i odjeću prilagoditi vremenskim uslovima i uslovima kretanja na planini. Dužni su ponijeti osnovnu planinarsku opremu, da se pridržavaju planinarske etike, a svaki pojedinac preuzima odgovornost za vlastitu psiho-fizičku pripremljenost za turu. Hrana i piće iz vlastitog ruksaka.

Glavni vodiči na turi su Edin Karadža i Pamela Bejdić, kao i pomoćni vodiči.

Uplata za turu i prijevoz iznosi 20 KM za učesnike koji idu autobusom (djeca 10 KM), a za učesnike koji na područje Visočice dolaze vlastitim prijevozom 10 (djeca 5 KM) ili prema materijalnim mogućnostima učesnika. Uplate su moguće i vodičima na terenu ili Sekretaru SPV Sarajevo na licu mjesta, kao i putem žiro računa kod UniCredit Bank d.d.

Kako su iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo najavili, prijevoz je organizovan autobusom ispred Zemaljskog muzeja u 07.30 sati, a može biti i vlastiti prijevoz. Povratak je predviđen istoga dana oko 16.00 sati.

Više informacija može se dobiti putem brojeva telefona: 061/340-045 i 061/445-886


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo