14°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

27.09.2023 / 16:20 Rat u Ukrajini - Maria Zaharova

Rusija tvrdi da su London i Washington pomogli Ukrajini pri napadu na Krim

Rusija tvrdi da su London i Washington pomogli Ukrajini pri napadu na Krim
Foto: Reuters

Ukrajinski napad izveden u petak na sjedište ruske Crnomorske flote na Krimu "proveden je na zahtjev američkih i britanskih obavještajnih službi" i koordiniran s njima, u srijedu je iznijela optužbu ruska diplomatija.

"Nema ni najmanje sumnje da je napad bio planiran unaprijed uz pomoć i upotrebu zapadnih obavještajnih sredstava, satelitske opreme NATO-a i izviđačkih aviona", rekla je na redovitoj konferenciji za novinare glasnogovornica ruske diplomatije Maria Zaharova.

London i Washington zasad nisu reagirali na optužbe ruske diplomatije, prenose agencije.

Ukrajina tvrdi da je u petak u napadu ubila oko trideset časnika, među kojima je i zapovjednik Crnomorske flote Viktor Sokolov, no rusko ministarstvo odbrane u utorak je objavilo fotografije na kojima se vidi kako on sudjeluje u videokonferenciji.

Istodobno su ukrajinske specijalne vojne snage objavile da je u tijeku proces u sklopu kojega nastoje "razjasniti" objavljene informacije. Pritom ističu da je identifikacija žrtava vrlo teška.

U srijedu je službeni medij ruske vojske, tv kanal Zvezda na Telegramu objavio kratak video intervju bez navedenog datuma koji navodno prikazuje zapovjednika Viktora Sokolova, u kojemu on hvali uspjehe svojih trupa.

AFP nije uspio iz neovisnih izvora provjeriti istinitost fotografija ni datum kada su one nastale.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo