13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

27.09.2023 / 18:21 BiH - Roditelji uznemireni

Šta se dešava u školi u Vogošći: Učenici jednog razreda nisu došli na nastavu

Šta se dešava u školi u Vogošći: Učenici jednog razreda nisu došli na nastavu
Foto: Vijesti.ba

Prava drama odvijala se jučer u Osnovnoj školi 'Zahid Baručija' u Vogošći, no problem seže duži niz godina unazad.

Naime, danas su učenici odjeljenja VI-3 bojkotovali nastavu i nastavu je pohađala tek nekolicina učenika. Uzrok bojkota su jučerašnji nemili događaji, kao i problem sa kojima se i učenici i roditelji već duži vremenski period suočavaju.

Prema informacijama Vijesti, riječ je o problemima koje uzrokuje jedna učenica pomenutog odjeljenja. O situaciji su informisani i nadležni organi, ali za sad bez adekvatne rekacije.

Kontaktirali smo i direktora Osnovne škole "Zahid Baručija", Refika Kurtovića.

On je za Vijesti izjavio da su naše informacije o bojkotu djelomično tačne.

- Istina je da određeni broj učenika nije došao na nastavu, ali nisu učenici bojkotovali, nego roditelji nisu poslali djecu u školu. Meni je žao što roditelji nisu upoznali školu sa svojom namjerom. Ja sam odmah po saznanju, pozvao predstavnika Vijeća roditelja iz tog odjeljenja. I tada sam obaviješten da je sinoć održan roditeljski sastanak ovog odjeljenja, gdje su roditelji između ostalog donijeli odluku, da ne pošalju djecu u školu. Problemi koji oni navode, stvarno stoje u mjestu. I ima veze sa roditeljima jedne od učenica tog razreda, a mi zaista nismo u mogućnosti da na to utičemo, dijete kada dođe u školu, sa našeg školskog područja, mi ga moramo primiti, naglasio je on.

Direktor Kurtović je istaknuo da škola radi sve ono za najveću dobrobit svakog djeteta.

- Mada treba istaknuti, da postoje stroge i jasne procedure. I mi radimo sve da pomognemo tom djetetu i svakom drugom djetetu. I to dijete nam je jednako kao i svako drugo dijete. Ovdje se dešava da problem iz komšiluka, prenose u školu. I škola nema mehanizam da djeluje prema roditeljima, postoje organi koji su za to zaduženi i koji imaju mehanizme da to urade, izjavio je za Vijesti Kurtović.

Kurtović ističe da radnici pokušavaju da sve što urade bude u interesu svakog učenika.

- I da djeca dolaze sretna u školu i odlaze iz škole. To su jednostavno te neke situacije koje škola ne može da iskontroliše. Ovo nisu popularne mjere, i nadam se da će sva djeca sutra biti u školi, rekao je.

Direktor Kurtović je potvrdio da je hitna pomoć dolazila u školu.

Za kraj je Kurtović rekao i da je on sam pod utiskom.

- Upravo sam imao sastanak s predstavnikom roditelja tog odjeljenja, i sve ovo me zaista pogađa. Pokušavam sve to da iskontrolišem, ali nažalost to su neki detalji koji se ne dešavaju samo u ovoj školi, to se dešava u cijelom Kantonu Sarajevo. Svi znamo da obrazovanjem i sistemom niko nije zadovoljan. Obrazovne vlasti donose dobre stvari, ali neke procedure su preobimne i često se u procedurama gubimo, neke od njih su preopširne, zaključio je direktor Kurtović.

A. Dedić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo