15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

29.09.2023 / 09:17 Zanimljivosti - Najstarije u Evropi

Sandale pronađene u španskoj pećini stare su 6.000 godina

Sandale pronađene u španskoj pećini stare su 6.000 godina
Foto: X
Naučnici kažu da su identificirali najstarije cipele u Evropi, sandale ispletene od trave za koje se smatra da su stare oko 6000 godina.

Bile su među gomilom drevnih predmeta otkrivenih u špilji u Španiji koje su ukrali rudari u 19. stoljeću, ali su analizirani u novoj studiji.

Niska vlaga i hladni vjetrovi u špilji učinili su ih neobično dobro očuvanima. Istraživači su također analizirali košare i set alata. Koautorica studije María Herrero Otal je navela da su predmeti "najstariji i najbolje očuvani skup materijala od biljnih vlakana u južnoj Evropi dosad poznat".

"Dokumentovana tehnološka raznolikost i tretman sirovina naglašavaju vještinu prahistorijskih zajednica", dodala je.


Nove tehnike datiranja pokazale su da je zbirka od 76 predmeta pronađenih u špilji oko 2000 godina starija nego što se prije mislilo, piše BBC.

Neki predmeti u setu datiraju od prije 9000 godina. Sandale koje su analizirane koristile su različite vrste trave u svojoj strukturi, naglasili su istraživači, ali su uključivale i druge materijale poput kože i vapna. Datiraju iz razdoblja neolitika, što ih čini starijima od 5500 godina starih kožnih cipela otkrivenih u špilji u Armeniji 2008. godine.

Špilja u kojoj su pronađene sandale stare 6000 godina nosi naziv Cueva de los Murciélagos ili Špilja šišmiša, a nalazi se u Andaluziji, na jugozapadu Španije. Prema istraživačima ove studije, špilji je prvi pristupio 1831. godine zemljoposjednik koji je skupljao izmet šišmiša, koristan u izradi gnojiva.

Nepuna dva desetljeća kasnije koristili su je rudari koji su otkrili galeriju u kojoj su se nalazili djelomično mumificirani leševi, košare, drveno oruđe, a među ostalima i zubi divlje svinje te jedinstveni zlatni dijadem.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo