14°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

29.09.2023 / 12:52 Muzika i Film - Planirano 14 koncerata

Objavljen bogat program Jazz Festa Sarajevo 2023

Objavljen bogat program Jazz Festa Sarajevo 2023
Foto: Dženat Dreković/Jazz Fest Sarajevo
Najstariji bh. muzički festival i međunarodno jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u zemlji, Jazz Fest Sarajevo ove godine će biti održan od 8. do 11. novembra.

Planirano je 14 koncerata na kojima će se predstaviti muzičari mlađe, srednje i starije generacije sa pet kontinenata i iz 17 zemalja: Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Francuske, Norveške, Švedske, Nigera, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Turske, Grčke, Hrvatske, Srbije, Izraela, Italije, Španije, Irana i Bosne i Hercegovine.

Glavni program će biti realiziran u Narodnom pozorištu i Pozorištu mladih dok će posebni programi biti predstavljeni u Ateljeu Figure. Na festivalu će biti i svjetske premijere poput nastupa francuskih virtuoza saksofoniste Emila Parisiena i violiniste Thea Ceccaldija.

Damir Imamović će predstaviti svoj novi album objavljen za Smithsonian Institute, znamenitu instituciju koja se, između ostalog, bavi dokumentacijom i njegovanjem svjetskog muzičkog naslijeđa. Uz nastupe sa svoja dva aktuelna ansambla, premijerno će biti predstavljena i nova saradnja sa grčko-austrijskom kanunisticom Sofijom Labropoulou.

Premijerno će zajedno nastupiti i bh. muzičari, violinistica Ivana Đurić i violinista i pjevač Zanin Berbić predstavljajući nove izvedbe tradicionalne muzike, dok će trubač Miron Rafajlović po prvi put na Jazz Festu nastupiti kao bendlider sa svojim međunarodnim kvartetom.

Od američkih muzičara u Sarajevo dolaze saksofonista James Carter sa svojim Organ Triom, bubnjar Hamid Drake, trio pijaniste Briana Marselle s Trevorom Dunnom i Kennyjem Wollesenom, kao i norveški trio Bushman's Revenge, austrijski Synestetic 4, švedski ansambl Subtropic Arkestra Gorana Kajfeša. Iz Nigera na Jazz Fest i u Bosnu i Hercegovinu dolazi Bombino a koncerte će još održati i Nitai Hershkovits, francuski trio Theo Ceccaldi "Django", iz Makedonije Dobrila & Dorian, a na festivalu prvi put nastupa i italijanski vibrafonista Pasquale Mirra.

Detaljan program se može naći na web stranici festivala jazzfest.ba i izvršiti kupovina ulaznica. Online prodaja traje do 30. oktobra, saopćili su organizatori.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo