13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

29.09.2023 / 20:58 Obrazovanje - TedQual

Ekonomski fakultet Tuzla dobio certifikat za izvrsnost u turističkom obrazovanju

Za izvrsnost u turističkom obrazovanju, danas je, na svečanoj ceremoniji, Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli uručen TedQual certifikat.

Certifikat je dodijelila Akademija Svjetske turističke organizacije UN-a, a on predstavlja zlatni standard u turističkom obrazovanju, te je globalno prepoznat kao sinonim za izvrsno obrazovanje i istraživanje u oblasti turizma.

U trenutku kada se turistička industrija na svjetskom nivou suočava sa enormnim nedostatkom kvalitetne radne snage, TedQual certifikat u pravo vrijeme stiže u bosanskohercegovačku akademsku zajednicu, rečeno je danas. Studenti Ekonomskog fakulteta, a koji studiraju menadžment u turizmu, sa optmizmom pričaju o budućnosti turizma u Tuzlanskom kantonu.

Ovaj cetrifikat doprinijet će svjetlijoj budućnosti ovog sektora, kažu „TedQual certifikat će nam dosta pomoći te će uzdići naše znanje o turizmu. Mi kroz osnove koje donosi ovaj cetrifikat uočavamo ono što trebaju znati svi turistički radnici kako ovdje tako i u svijetu.“ – kazao je Faris Gavranović, studen Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Dobijanjem ovog međunarodnog certifikata Univerzitet u Tuzli postaje ustanova koja je međunarodno priznata kao mjesto obrazovanja iz oblasti turizma. „Naš cilj jeste internacionalizacija. Dobijanjem ovakvog certtifikata mi smo otišli jedan korak naprijed.“ – kazala je Nermina Hadžigrahić, rektorica UNTZ. Ekonomski fakultet u Tuzli zajedno sa Vladom Tuzlanskog kantona uradio je Strategiju razvoja turizma ovog kantona do 2027. godine.

Ovaj dokument je dao jasne ciljeve i pravce djelovanja a usklađen je sa strateško – planskim dokumentima na nivou Federacije BiH. „Cilj nam je Tuzlanski kanton transformirati iz dominantno industrijskog u također i atraktivnu turističku destinaciju s kulturnom, historijskom i industrijskom baštinom, te prirodnim resursima koje moramo zaštititi. Od Ekonomskog fakulteta očekujemo da nastavi unaprjeđivati i već izuzetno kvalitetne studijske programe, te da i ubuduće budemo lideri u regiji u ovoj
oblasti. Jedna od ideja mogu biti i studijski programi u oblasti turizma na engleskom jeziku koji će potaknuti dolazak inostranih studenata, a čime bismo pokrenuli i taj univerzitetski turizam.“ – kazao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

U Tuzlanskom kantonu od januara do juna ove godine, u odnosu na prvo polugodište prošle godine, zabilježeno je povećanje broja turista za 12,6 posto,dok je broj noćenja povećan za 17 posto. Povećanje broja turista bit će i značajnije kada se obrade podaci za juli i august, ponajviše zbog Panonskih jezera koja je ove godine posjetilo više od 300.000 gostiju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo