15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

30.09.2023 / 23:45 Sve vijesti - Parlamentarni izbori

Progresivna Slovačka tijesno vodi pred SMER-SSD-om

Progresivna Slovačka tijesno vodi pred SMER-SSD-om
Foto: Profimedia

Liberalna stranka Progresivna Slovačka (PS) vodi s 19,97 posto glasova na parlamentarnim izborima u subotu ispred SMER-SSD Roberta Fica koji je dobio 19,09 posto, pokazuju izlazne ankete agencije Median koje je objavila televizija RTVS.

Slovaci su u subotu birali između bivšeg ljevičarskog premijera Roberta Fica, koji je rekao da će ako pobijedi ukinuti vojnu pomoć susjednoj Ukrajini, i prozapadnih liberala koje vodi čelnik PS-a Michal Šimečka.

Vlada koju bi vodio Šimečka nastavila bi istim smjerom u vanjskoj politici, zadržavajući snažnu podršku Slovačke Ukrajini i stavljajući zemlju u prointegracijski i liberalni tabor unutar EU-a.

Nasuprot tome, ona kojoj bi na čelu bio Fico značila bi pridruživanje Slovačke Mađarskoj među zemljama EU-a koje dovode u pitanje konsenzus bloka o podršci Ukrajini, u vrijeme kad Europska unija želi zadržati jedinstvo u suprotstavljanju invaziji Rusije.

To bi također Slovačku smjestilo među istočne bivše komunističke države s vladama koje su javno neprijateljski raspoložene prema liberalizmu, među kojima je i Poljska s nacionalističkim PiS-om koji se također suočava s izborima sljedećeg mjeseca.

No kako je vrlo izgledno da ni Ficov SMER-SSD niti PS neće osvojiti većinu, buduća vlada ovisit će o rezultatima manjih stranaka, od libertarijanaca do krajnje desnih ekstremista.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo