24°C
Mostar 26°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

01.10.2023 / 18:03 Regija - Kosovska policija

Teroristi koji su izvršili napad na Kosovu pripremali se u Srbiji

Teroristi koji su izvršili napad na Kosovu pripremali se u Srbiji
Foto: Vijesti.ba

Teroristi koji su napali kosovski policiju trenirali su na imanju Milana Radoičića i u kampovima Vojske Srbije, objavila je Istraga.ba na platformi X.

Ovo otkrivaju snimci koje su svojim dronovima snimali napadači.

Kosovska policija je ove snimke zaplijenila od terorista.

Generalni direktor kosovske policije Gazmend Hodža rekao je da kosovska policija sprovodi intenzivne istrage o napadu koji se dogodio 24. septembra u Banjskoj te je utvrdila da je ova grupa duže vremena planirala ovaj napad.

Hodža je dodao da su iz inicijalnih istraga došli do zaključka i davanja uznemirujućih podataka koji dokazuju da je napadačka grupa već dugo razvijala pripreme na teritoriji Srbije.

"Ovi podaci također pokazuju da su infrastruktura i logistika srpske vojske stavljeni na raspolaganje terorističkoj grupi za vojnu obuku prije napada na Kosovu. Na osnovu dostavljenih podataka proizilazi da je centar terorističke grupe bio na Kopaniku, odnosno prostor koji je vlasništvo Milana Radoičića", naveo je Hodža.

Dodao je da su vojne vježbe održane na jednom od najvećih poligona srpske vojske "Pasuljanske livade" i to najmanje četiri dana prije napada na Banjsku.

Direktor policije je dalje dodao da je prema podacima dobijenim u ovoj fazi istrage potvrđena povezanost i prisustvo terorističke grupe na Kopaniku, zatim na Pasuljanskim livadama i Banjskoj na Kosovu.

"Na dan 20. septembar 2023., a na osnovu dostavljenog snimka, može se vidjeti da su izvršene posljednje pripreme za napad koji se dogodio četiri dana kasnije na Kosovsku policiju", rekao je Hodža, prenosi telegrafi.

I premijer Kosova Albin Kurti oglasio se danas, sedam dana nakon terorističkog napada na sjeveru zemlje.

- Prošlo je sedam dana od tragičnih terorističkih napada koje je orkestrirala Srbija. U proteklih 7 dana bili smo svjedoci nasilja, prijetnji i veličanja takvih djela. Tokom ovog vremena, duboko cijenimo podršku naših saveznika u našoj zajedničkoj borbi za demokratiju, napisao je Kurti.

Vlada u Prištini je u subotu kasno uvečer pozvala vlasti Srbije da povuku svoje vojne trupe s granice prema Kosovu.

"Vlada Republike Kosovo pažljivo prati najnovija dešavanja u vezi sa pomjeranjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije prema granici Kosova i ostaje u stalnom kontaktu sa Sjedinjenim Državama i zemljama EU u vezi sa ovom ozbiljnom prijetnjom iz Srbije", saopćila je Vlada Kosova.

Pomjeranje srpskih trupa duž granice s Kosovom dolazi otprilike sedam dana nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u selu Banjska u općini Zvečan, kada je poginuo policijski službenik Afrim Bunjaku.

Sjedinjene Države su u petak pozvale Srbiju da povuče trupe s granice, opisavši njihovu akciju kao "veoma destabilizirajući razvoj događaja", a danas je isto uradila Njemačka.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo