13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

02.10.2023 / 07:36 Regija - Selo Banjska

Policija Kosova objavila nove snimke obuke terorista prije napada

Policija Kosova objavila nove snimke obuke terorista prije napada
Foto: Vijesti.ba

Sedam dana nakon događaja od 24. septembra 2023. godine na sjeveru Kosova, odnosno u selu Banjske, gdje je Policija Kosova izvela uspješnu operaciju protiv terorističke grupe...

... pronašla i zaplijenila arsenal naoružanja, razne vojne opreme, teško naoružanje različitih kalibara, eksploziva i vozila uključujući i oklopna, jučer je organizovana konferencija za medije.

Policia e Kosovës shpalos dëshmi të reja lidhur me grupin terrorist që po përgatitej në Serbi për të sulmuar vendin...

Posted by Kosovo Police on Sunday, October 1, 2023

Tokom ove konferencije, kojoj su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla i generalni direktor Policije Kosova pukovnik Gazmend Hoxha, isti su iznijeli i druge detalje u vezi sa kontinuiranim pronalaženjem različitog naoružanja, organizacijom, obukom i pripremama terorističke grupe na planinama Srbije za napad na teritoriju i policiju Kosova, napad koji se desio 24. septembra, gdje je poginuo u odbrani zemlje policijski vodnik javnog reda, sada heroj Kosova, Afrim Bunjaku, objavila je Policija Kosova na Facebooku.

Iz dokaza zaplijenjenih od terorističke grupe, posebno sa njihovih dronova, izvučene su prave slike na kojima se vide pripadnici terorističke grupe kako sprovode pripreme, obuku i stimulišu razne napadne operacije.

U svom govoru, između ostalog, Sveçla je naglasio da "svakog dana dokazuju neotuđivim činjenicama povezanost srpske države, Vučića, sa napadom na selo Banjske Zvečan. Ova teroristička organizacija imala je samo jedan cilj, aneksiju sjevera Kosova. U ovom pokušaju aneksije sjevera Kosova direktno su umiješani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Komande Vojske Srbije Milan Mojsilović".

Dok je pukovnik Hoxha, između ostalog, naglasio da se „na osnovu dostavljenih podataka rezultuje da je centar terorističke grupe bio na Kopaoniku u Srbiji, odnosno prostor koji je u vlasništvu Milana Radoičića, dok su vojne vježbe održane na jednom od najvećih poligona Vojske Srbije, koji se nalazi u mjestu Pasuljanske Livade i to najmanje četiri dana prije napada na selo Banjske.

Prema podacima dostavljenim u ovoj fazi istrage, potvrđena je veza između prisustva terorističke grupe na Kopaoniku, Pasuljanskim Livadama (poligon Vojske Srbije) i Banjskoj na Kosovu.

Poligon Posuljanske Livade je vojni poligon Vojske Srbije koji se nalazi na teritoriji Opštine Paraćin, Despotovac i Boljevac u Srbiji.
Korištenje teritorije i vojnih područja u Srbiji, pružanje na dispoziciji vojne infrastrukture i logistike, naoružanje vojnim sredstvima, potvrđuje podršku Srbije ovoj grupi i mogućnost izvođenja terorističkog napada i nameru napada na teritoriju R. Kosova.
Policija Kosova je u saradnji sa drugim domaćim i međunarodnim bezbjednosnim akterima preduzela i preduzima aktivne akcije u cilju očuvanja ustavnog poretka, upravljanja bezbjednošću u zemlji i pružanja bezbjednosti svim građanima bez razlike.

Prema snimcima od 20. septembra 2023. godine, čini se da su operativno-taktičke vježbe za napade podijeljene u nekoliko grupa u različitim smjerovima opremljene dugim oružjem i vojnom opremom, objavila je Policija Kosova na Facebooku.

Ove slike, takođe od 20. septembra 2023. godine, nastavak su preliminarnih slika na kojima se vidi da je borbeno vozilo (HUMVEE) stalo. U prvom redu se vidi da postoje tuče između grupa.

Uočeno je da (HUMVEE) podržava liniju fronta, dok borbe koje stimuliše grupa pod (HUMVEE) podrškom, razmjenjuju vatru.

U okviru ove vojne vježbe terorističke grupe primjećuju se i vozila (HUMVEE), a sumnja se da je u istoj vježbi korišteno i jedno od vozila koje je Kosovska policija zaplijenila u terorističkom napadu 24. septembra 2023. godine.

Video 5. Këto pamje po ashtu të datës 20 Shtator 2023 janë vazhdim i pamjeve paraprake ku vërehet se automjeti luftarak (HUMVEE) ka ndaluar. Në vijën e parë shihet se ka inskenime/luftime ndërmjet gupeve . Vërehet se (HUMVEE) është duke mbështetur vijën e parë ndërsa luftimet e stimuluara nga grupi nën mbështetjen e (HUMVEE), janë duke shkëmbye zjarre. Si pjesë e këtij ushtrimi ushtarak të grupit terrorist vërehen edhe automjete (HUMVEE) dhe dyshohet se njeri nga automjetet e konfiskuar nga Policia e Kosovës në sulmin terrorist të datës 24 Shtator 2023 është përdorur në të njëjtin ushtrim.

Posted by Kosovo Police on Sunday, October 1, 2023

Snimci pripadaju datumu 2. septembar 2023. godine, takođe na Kopaoniku, u blizini prostora u vlasništvu Milana Radoičića, ovi snimci predstavljaju testiranje odjeće koja je protiv termo kamera.

Drugi snimci pokazuju završne vježbe terorističke grupe na poligonu Vojske Srbije poznatom kao Pasuljanske Livade.

Video 2. Incizimet i përkasin datës 2 shtator 2023 po ashtu ne Kopaunik afër hapësirave pronë e Milan Radoiqiq, këto imazhe paraqesin testimin e veshjeve të cilat janë kundër kamerave termike. Pamjet tjera paraqesin ushtrimet finale të grupit terrorist në poligonin e ushtrisë serbe i njohur si Pasuljanske Livade.

Posted by Kosovo Police on Sunday, October 1, 2023

Na novim objavljenim snimcima mogu se vidjeti motorna vozila, gdje se prema slikama vidi da je grupa simulirala napad, a simuliraju se i povrede pripadnika terorističke grupe kao i pružanje prve pomoći.

Video 3. Sipas pamjeve të datës 20 Shtator 2023 duket se ushtrimet taktike operative për sulme ndahen në disa grupe në drejtime të ndryshme të pajisur me armë të gjata dhe pajisje ushtarake. Këtu shihen mjetet motorike, ku sipas pamjeve shihet se grupi ka simuluar sulmin dhe simulohen edhe plagosjet e anëtareve të grupit terrorist si dhe dhënia e ndihmës se parë.

Posted by Kosovo Police on Sunday, October 1, 2023

Objavili su i snimke od 26. avgusta 2023. na kojima su predstavljene slike sa Kopaunika-Srbija, gdje se vide odmarališta i hotel Grey u vlasništvu Milana Radoičića.

Video 1. Incizimet e datës 26 gusht 2023 ku paraqiten imazhe nga Kopauniku-Serbi, ku shihen resortet dhe hotel Grey që është prone e Millan Radojqiq.

Posted by Kosovo Police on Sunday, October 1, 2023

Ovaj video od 20. septembra 2023. sadrži snimak grupe koja nailazi na otpor i simulira oklopnu podršku (HUMVEE).

Video 4. Në ketë video të datës 20 Shtator 2023 paraqiten pamje ku grupi ka hasur në rezistencë dhe ku simulohet mbështetja me mjete te blinduara (HUMVEE).

Posted by Kosovo Police on Sunday, October 1, 2023

U ovom video snimku od 20. septembra 2023. predstavljen je snimak gdje je grupa naišla na otpor i gdje je simulirana podrška oklopnim vozilima (HUMVEE).

Video 4. Në ketë video të datës 20 Shtator 2023 paraqiten pamje ku grupi ka hasur në rezistencë dhe ku simulohet mbështetja me mjete te blinduara (HUMVEE).

Posted by Kosovo Police on Sunday, October 1, 2023


(Vijesti.ba)

Izdvajamo