15°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

02.10.2023 / 08:00 Zanimljivosti - "Archax"

Japanski start-up razvija robota iz popularnog crtića, cijena tri miliona dolara

Japanski start-up razvija robota iz popularnog crtića, cijena tri miliona dolara
Foto: Reuters
Start-up Tsubame Industries sa sjedištem u Tokiju razvija robota na četiri kotača visokog četiri i pol metra koji izgleda kao lik iz vrlo popularne japanske animirane serije Gundam, a može biti vaš za tri miliona dolara.

Nazvan Archax po letećem dinosauru arheopteriksu, robot ima monitore u kokpitu koji primaju slike s kamera spojenih izvana tako da pilot može upravljati rukama i šakama pomoću joysticka iz unutrašnjosti torza.

Težak je 3.5 tona i ima dva načina rada: uspravni "robotski" i "vozni" s najvećom brzinom od deset kilometara na sat.

Predstavljanje je planirano za Japan Mobility Show ovoga mjeseca.

"Japan je jako dobar u animaciji, igricama, robotima i automobilima pa sam pomislio da bi bilo sjajno kada bih mogao stvoriti proizvod koji sažima sve te elemente", rekao je Ryo Yoshida, 25-godišnji izvršni direktor Tsubame Industriesa, prenosi Hina.

"Želio sam stvoriti nešto što kaže: 'Ovo je Japan'", dodao je.

Yoshida se nada izgraditi i prodati pet robota za dobrostojeće robotske fanove, ali se nada i da bi se robot jednog dana mogao koristiti za pomoć u katastrofama ili u svemirskoj industriji.

U ranoj mladosti se zainteresirao za robotiku. Naučio je variti u djedovoj radionici, a potom je osnovao kompaniju koja proizvodi mioelektrične proteze za ruke. Kaže da želi održati proizvodnu konkurentsku prednost Japana.

Nadam se da ću učiti od prethodnih generacija i nastaviti tradiciju, izjavio je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo