27°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C

02.10.2023 / 13:19 Crna hronika - Posavina

Osumnjičeni za ubistvo u Bijeljini: Politička zaštita i debeli dosije

Osumnjičeni za ubistvo u Bijeljini: Politička zaštita i debeli dosije
Foto: Facebook

Sinoć je u Bijeljini ubijen policijski inspektor Nenad Marković, a za sada su uhapšene četiri osobe koje se dovode u vezu sa ubistvom.

Ubijeni je radio kao inspektor u Policijskoj stanici 2 u Bijeljini.

Marković je policijsku karijeru započeo prije 15 godina, kao pomoćnik komandira Policijske stanice Bijeljina, zatim je obavljao poslove zamjenika komandira Policijske stanice, dok od 2019. godine obavlja poslove inspektora kriminalističke policije Policijske uprave Bijeljina.

Na Markovića je pucano nekoliko minuta prije ponoći ispred jednog noćnog kluba u Bijeljini. U trenutku kada je izlazio iz kluba. Tom prilikom, ranjen je pripadnik obezbjeđenja, navodno bivši krim. inspektor, mada ta informacija zvanično nije potvrđena.

Odmah nakon ubistva, na lice mjesta je izašao veliki broj policije, koja je blokirala šire područje oko mjesta zločina, te zaustavljala i kontrolisala sva vozila i prolaznike.

Rano jutros, zbog dovođenja u vezu sa ovim teškim krivičnim djelom, uhapšene su četiri osobe, među kojima je i prvoosumnjičeni Nikola Kokanović.

Kokanović je sin poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zorana Kokanović iz Socijalističke partije Petra Đokića.

Kokanović i Marković, navodno nisu bili u sukobu, a prema nezvaničnim informacijama prije ubistva došlo je do verbalne rasprave. Prema jednoj verziji događaja, Kokanoviću nije bilo dopušteno da uđe u objekat, a prema drugoj verziji do prepirke je došlo unutar objekta.

Iz tužilaštva su naveli da je ispred ugostiteljskog objekta "Džil" u Bijeljini noćas iz vatrenog oružja ubijen policijski službenik čiji su inicijali N.M.

"Zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo lišen je slobode izvršilac navedenog krivičnog djela čiji su inicijali N.К. iz Brčkog, kao i tri osumnjičena lica D.S, B.S. i D.Š. zbog sumnje da su poduzimali radnje kao pomagači u izvršenju krivičnog djela", navode iz Tužilaštva.

U saopćenju se dodaje da se ubistvo dogodilo u 23.57 časova u Ulici Meše Selimovića.

Dok je direktor Policije RS Siniša Kostrešević poručio da će do detalja biti razjašnjeno sve u vezi ubistva policijskog inspektora Nenada Markovića u Bijeljini.

Kostrešević je izjavio da apsolutno nijedna okolnost vezana za ovaj događaj i nijedno lice umiješano na bilo koji način, neće biti izostavljeno i isključeno odgovornosti.

-Preduzimamo mjere i radnje da sve i jedan detalj razjasnimo, rekao je Kostrešević.

Ko je Nikola Kokanović?

On je prije pola godine osuđen je na 26 mjeseci zatvora, presuda mu je izrečena zbog podstrekavnaja na paljevinu automobila skupštinskog zastupnika i bacanje bombe na ugostiteljski objekat u Brčkom prošle godine.

Njega je osudio Osnovni sud u Brčkom, nakon što je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo optužbe za podstrekavanje drugih osoba na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila i bacanjem bombe na ugostiteljski objekat, kao i za nedozvoljeno držanje oružja.

Kokanović je optužen da je najprije podstrekavao Nedeljka Trifkovića da, za novac, podmetne požar na automobilu zastupnika u Skupštini distrikta Uroša Vojnovića. Kako se navodi u optužnici on je Trifkovića, pošto je pristao, odvezao do kuće oštećenog pokazavši mu vozilo koje će zapaliti.

Trifković je zatim 29. maja oko dva sata, držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu koje je bilo parkirano na trotoaru ispred dvorišta porodične kuće Vojnovića, a zatim posipanjem te zapaljive tečnosti i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio Vojnovićev automobil.

Kokanović je bio optužen i za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti izazivanjem požara na automobilu Milenka Perendije, koji je putem maloljetnog N.M. podmetnut 15. jula, ali i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat “Dos Manos”, u naselju Kolobara, 17. avgusta prošle godine.

Deset dana kasnije, Kokanović je uhapšen i odmah pritvoren, a po okončanju proširene istrage, on je pred Osnovnim sudom optužen za krivično djelo Izazivanje opće opasnosti, u podstrekavanju.

Njemu je istom optužnicom stavljeno na teret i krivično djelo
Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, jer je neovlašteno nabavio i držao ručnu bombu M 52, koju je N. M. po njegovim uputama aktivirao i bacio na “Dos Manos”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo