15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

02.10.2023 / 13:59 Politika - Saša Magazinović

Korak po korak do cilja, da ljude kojima je potrebno liječe ljekari, a ne dileri

Korak po korak do cilja, da ljude kojima je potrebno liječe ljekari, a ne dileri
Foto: FB

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović najavio je da bi se kanabis-konoplja, njene smole i tinkture po prijedlogu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH uskoro trebali drugačije tretirati.

- Danas je zakonom sve to strogo zabranjeno za korištenje. Predloženom odlukom, kanabis se iz tabele zabranjenih supstanci prebacuje u tabelu supstanci čije korištenje je dozvoljeno pod strogom kontrolom, što je preduvjet za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe - kazao je Magazinović.

Dodao je da je odluka trenutno na eKonsultacijama, gdje se može i pogledati.

- Ukoliko ne bude osporavanja, uskoro će se naći na sjednici Vijeća ministara BiH - navodi Magazinović.

Zahvalio je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva "koja svojim aktivnostima ubrzava proces i koja je već duže vrijeme iskren partner koji se zalaže za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe i ispunjavanje naših međunarodnih obaveza“.

- Volio bih da, osim podrške, među političarima postoji svijest i o hitnosti i količini posla koji treba biti urađen. Uskoro slijede nove aktivnosti. Korak po korak do cilja, da ljude kojima je potrebno liječe ljekari, a ne dileri – poručio je Magazinović.

U izjavi za Fenu je kazao da je, kada su počeli s ovom inicijativom, to bilo nešto vrlo progresivno.

- Sada je to svjetski standard, naša međunarodna obaveza i ništa što moderni svijet odavno nije uveo kao mogućnost za svoje građane. Politika i političari imaju moć da odluče da li će naši građani i dalje po ulje kanabisa ići u Sloveniju dok kod nas ulje sumnjivog kvaliteta prodaju dileri ili će korištenje ulja kanabisa biti omogućeno svima tako da ga kupe u apoteci – ističe Magazinović.

Znam, dodaje on, da su mnogi od ključnih donosilaca odluka u našoj državi u svojoj neposrednoj okolini imali ljude koji su koristili ulje kanabisa "pa mi je zbog toga čudnija ova politika 'polako, biće to ok, ima vremena'”.

- Za one u stanju potrebe vremena nema. U svakom slučaju, Agencija za lijekove i medicinska sredstva je u kontinuitetu dobar partner što i ovim odgovornim potezom pokazuju. Vjerujem da će ovim prijedlogom Agencije proces biti ubrzan i završen - zaključio je Magazinović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo