19°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

02.10.2023 / 16:37 Rat u Ukrajini - Predsjednik Ukrajine

Zelenski: Saradnja s EU ključna za pobjedu Ukrajine

Zelenski: Saradnja s EU ključna za pobjedu Ukrajine
Foto: EPA

Ukrajinska pobjeda u ratu s Rusijom ovisi o saradnji s Europskom unijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski ministrima vanjskih poslova EU okupljenima u ponedjeljak u Kijevu.

Zelenski je također istaknuo važnost "odbrambene podrške" za Ukrajinu nakon što je Kongres SAD-a izostavio ratnu pomoć Ukrajini iz budžeta potrošnje, a na izborima u Slovačkoj pobijedila stranka čiji je čelnik rekao da će prekinuti vojne isporuke iz svojih vojnih skladišta Ukrajini.

Ukrajina se nada da će ispuniti niz kriterija EU-a za pridruživanje bloku i uvelike se oslanja na vojnu pomoć Zapada od ruske invazije koja je započela u februaru 2022.

"Siguran sam da su Ukrajina i cijeli slobodni svijet sposobni pobijediti u ovom sukobu. Ali naša pobjeda izravno ovisi o našoj suradnji s vama", rekao je Zelenski u izjavi ministrima.

"Vrlo nam je važno da svi činimo korake naprijed u svakom području, bez zaustavljanja na bilo čemu, uz aktivnost Europe, uz vodstvo Europe", dodao je u izjavi objavljenoj na predsjedničkoj stranici.

Stalno su potrebni novi koraci u odbrani i diplomaciji, politici i integraciji,privredi i sankcijama, koraci koji će ojačati naša zajednička stajališta, istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Ti koraci, rekao je, uključuju "aktivnost u odbrambenoj potpori Ukrajini i zaštiti života".

"Također je vrlo važno maksimalno ojačati ukrajinski nebeski štit uoči zime. Sistemi protuvazdušne odbrane koje je naša zemlja dobila, poput Patriota, IRIS-T, NASAMS i drugih, već igraju pozitivnu ulogu i spašavaju živote", rekao je.

"Potrebno nam je više ovakvih sistema - posebice nekoliko Patriota za zaštitu naših južnih regija može iz temelja promijeniti situaciju i u velikoj mjeri obesmisliti ruski teror", poručio je Zelenski.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo