23°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C

02.10.2023 / 16:45 Košarka - Odbili igrati za Tursku

Larkin i Wilbekin kažnjeni oduzimanjem pasoša

Larkin i Wilbekin kažnjeni oduzimanjem pasoša
Foto: Twitter
Američki košarkaši Shane Larkin i Scottie Wilbekin kažnjeni su oduzimanjem pasoša Turske nakon što nisu željeli da igraju za ovu reprezentaciju tokom ljeta u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre.

Turci su bijesni jer su izgubili u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre i to na turniru koji su oni skupo platili da bi organizovali, tako da će propustiti predstojeći turnir u Parizu.

Ne samo da su dobili pet mečeva suspenzije u prvenstvu Turske i novčanu kaznu od oko tri hiljade eura, nego su na neki način Larkin i Wilbekin ostali bez turskog pasoša.

Preciznije, više se u prvenstvu Turske neće računati kao domaći igrači što će najveći problem napraviti njihovim klubovima. Također, više nikada neće ni igrati za reprezentaciju.

Turski šampion, Anadolu Efes, izrazio je nezadovoljstvo odlukom Košarkaškog saveza Turske, smatrajući da je odluka nepravedna. Scottie Wilbekin , koji je također odbio poziv Ergina Atamana da igra za Tursku na pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre, suočio se sa sličnom sudbinom.

Larkin se inače pobunio zbog svega i rekao je da nije mogao da pomogne reprezentaciju zbog toga što je bio povrijeđen, dok je Wilbekin znatno mirnije primio ovu vijest i jednostavno se nije javljao na telefon Atamanu. Fenerbahče je stao u njegovu odbranu, kao što je i Efes podržao Larkina.

Oba kluba su sada u velikom problemu zbog broja stranaca koje imaju u timu. Efes ih sada ima 10, Fener 11, a dozvoljeni broj u šampionatu Turske je šest.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo