14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

02.10.2023 / 17:28 Svijet - Zuzana Caputova

Predsjednica Slovačke zatražila od Fica da pokuša formirati novu vladu

Predsjednica Slovačke zatražila od Fica da pokuša formirati novu vladu
Foto: Pixsell

Predsjednica Slovačke zatražila je u ponedjeljak od lidera pobjedničke stranke na parlamentarnim izborima u zemlji da pokuša formirati koalicionu vladu, prenosi AFP.

Bivši populistički premijer Robert Fico i njegova ljevičarska stranka Smer osvojili su u subotu 22,9 posto glasova. Imat će 42 mjesta u Parlamentu od 150 mjesta. Ako mu to uspije, Fico (59) će po četvrti put postati premijer.

U televizijskom obraćanju naciji u ponedjeljak, predsjednica Zuzana Caputova je naglasila da bi nova vlada morala biti "vlada koja će služiti svim građanima".

Fico je više puta napadao liberalnu predsjednicu, optužujući je da je američki agent i da služi stranim interesima. Caputova ga je zbog toga tužila.

Fico je vodio kampanju na proruskoj i antiameričkoj poruci.

Izbori su bili test za podršku te male istočnoevropske zemlje susjednoj Ukrajini u njenom ratu s Rusijom. Fico je obećao da će povući vojnu podršku Slovačke Ukrajini, a njegova bi pobjeda mogla dodatno opteretiti krhko jedinstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Fico treba da pronađe koalicione partnere da bi vladao sa parlamentarnom većinom.

Lijeva stranka Hlas (Glas), koju predvodi bivši Ficov zamjenik u Smeru, Peter Pellegrini, zauzela je treće mjesto sa 14,7 posto (27 mjesta). Pellegrini se razišao s Ficom nakon što je skandalom okaljani Smer izgubio prethodne izbore 2020. godine, ali njihov mogući ponovni savez povećao bi Ficove šanse da formira vladu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo