3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C

02.10.2023 / 18:02 Regija - Nakon napada

Od EU se traže sankcije Srbiji, Brisel čeka 'dokaze'

Od EU se traže sankcije Srbiji, Brisel čeka 'dokaze'
Foto: Agencije

Albanski premijer Edi Rama i hrvatski premijer Andrej Plenković pozvali su EU i Zapad da preduzmu akciju protiv Srbije, nakon napada naoružane srpske grupe na kosovsku policiju na sjeveru Kosova 24. septembra.


Rama, koji boravi u posjeti Zagrebu, rekao je da je agresija "paravojnih snaga uznemirujuća koliko i reakcija Beograda".

Poziv dvojice lidera dolazi sedmicu dana nakon što je kosovsku policiju 24. septembra napala naoružana srpska grupa u selu Banjska, u opštini Zvečan, gdje je ubijen narednik Afrim Bunjaku.

"Mislimo da ovakav potez ne može ostati bez odgovora. Smatramo da je proglašavanje dana žalosti za troje de fakto terorista, koji su ubili kosovskog policijaca, bio neprihvatljiv potez. Nije nam nimalo drago da je povučen takav politički potez koji gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što su napravili. Iz ovoga sam siguran da je u narednim danima, nakon sveobuhvatne analize, uvijek dobro biti u potpunosti informiran o tome šta se i kako dogodilo, da će biti prijedloga", rekao je Plenković.

Evropska komisija potvrdila je u ponedeljak da je Evropska unija spremna da uvede sankcije Srbiji zbog napada na sjeveru Kosova ukoliko zemlje članice bloka pronađu dovoljno dokaza.

"Evropska unija je spremna da procijeni mjere u vezi Srbije ukoliko države članice odluče da imaju dovoljno informacija, dovoljno činjenica", rekao je glasnogovornik EU za vanjske poslove Peter Stano.

Stano je istakao da će EU djelovati kada zemlje članice donesu odluku, jer restriktivne mjere zahtijevaju jednoglasnost.

On je rekao da EU čeka "konačne rezultate pravilne, detaljne istrage koja će razjasniti sve okolnosti oko terorističkog napada", i da blok očekuje "punu i bezuslovnu saradnju Srbije".

Stano je opisao nedavna otkrića o "ogromnim zalihama oružja na sjeveru Kosova" i jačanju vojske u Srbiji "veoma zabrinjavajućim razvojem događaja."

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla izjavio je u nedjelju na konferenciji za novinare da je cilj "terorističkog napada Srbije" u Banjskoj bio aneksija sjevera Kosova, prenijeli su kosovski mediji.

On je rekao da su pripreme za napad obavljene u Srbiji i da se to vidi s dronova zaplijenjenih od grupe.

Rekao je da slike dokazuju da se ova grupa u Srbiji priprema, obučava i izvodi vježbe kod Jagodine i u vojnoj bazi za obuku na Kopaoniku.

"Sve ove slike u vezi s pripremama dali su dronovi terorističke organizacije koju smo uhvatili", rekao je on.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo