13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

02.10.2023 / 19:00 Svijet - Kairo

Hiljade Egipćana pozivalo Sisija da se ponovo kandidira za predsjednika

Hiljade Egipćana pozivalo Sisija da se ponovo kandidira za predsjednika
Foto: Agencije

Hiljade Egipćana okupilo se u ponedjeljak u Kairu, pozivajući predsjednika Abdela Fataha al-Sisija da proglasi svoju kandidaturu na predstojećim izborima, dok su kolone autobusa s njegovim likom blokirale glavne ulice, prenosi AFP.

Egipćani će izaći na birališta od 10. do 12. decembra na glasanje na kojem se uveliko očekuje da će pobijediti 68-godišnji bivši načelnik vojske.

Iako Sisi još nije najavio svoju namjeru da se kandiduje za treći mandat, u glavnom gradu se okupilo mnoštvo da pokaže svoju podršku.

- Nema boljeg za budućnost - rekao je Hasan Afifi, nastavnik koji je ispratio autobus pun svojih učenika na miting u zapadnom Kairu.

- Svi smo izašli da podržimo predsjednika Abdela Fataha al-Sisija za gigantske projekte koje je poduzeo - dodao je on.

Godinu dana nakon što je svrgnuo islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, Sisi je osvojio 96 posto glasova na predsjedničkim izborima 2014. godine. Četiri godine kasnije, postigao je 97-postotnu pobjedu protiv jednog od svojih pristalica, nakon što su istaknutiji kandidati izbačeni ili uhapšeni.

Jedra čamaca na rijeci Nil bila su ukrašena Sisijevom fotografijom i sloganima uključujući "Da stabilnosti", dodali su dopisnici.

Patriotska muzika je treštala sa zvučnika, a transparenti sa likom vođe pojavili su se širom glavnog grada u ponedeljak, javili su dopisnici AFP-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo