15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

03.10.2023 / 07:12 Svijet - Odnosi ozbiljno narušeni

Indija poručila Kanadi da povuče 41 diplomata

Indija poručila Kanadi da povuče 41 diplomata
Foto: Agencije
Indija je rekla Kanadi da do 10. oktobra iz Indije mora povući 41 diplomata, objavio je danas Financial Times.

Odnosi između Indije i Kanade ozbiljno su narušeni nakon što su kanadske vlasti rekle da imaju vjerodostojne informacije o upletenosti New Delhija u ubistvo separatističkog vođe Sikha i kanadskog državljanina Hardeeba Singha Nijjara (45), koje se dogodilo u junu u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, a kojeg je Indija označila "teroristom".

Indija je optužbe odbacila kao apsurdne, a u septembru je, kao odgovor na protjerivanje visokog dužnosnika indijske obavještajne službe iz Kanade, iz zemlje protjerala jednog kanadskog diplomata, a također je prekinula izdavanje viza Kanađanima.

Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s indijskim zahtjevom, objavio je da je Indija zaprijetila da će ukinuti diplomatski imunitet onim diplomatima kojima je rečeno da odu, a koji su ostali nakon 10. oktobra, prenosi Hina.

Kanada u Indiji ima 62 diplomata, a Indija je rekla da bi se ukupan broj trebao smanjiti za 41, pišu novine.

Indijsko i kanadsko ministarstvo vanjskih poslova nisu trenutno odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je ranije da postoji "klima nasilja" i "atmosfera zastrašivanja" protiv indijskih diplomata u Kanadi.

New Delhi je dugo nezadovoljan separatističkim aktivnostima Sikha u Kanadi.

Kanada ima najveću populaciju Sikha izvan Punjaba. Oko 770 hiljada ljudi na popisu stanovništva 2021. navelo je sikhizam kao svoju religiju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo