10°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

03.10.2023 / 07:20 Svijet - "Laudate Deum"

Papa sutra objavljuje nastavak dokumenta o klimi

Papa sutra objavljuje nastavak dokumenta o klimi
Foto: Agencije
Osam godina nakon što je u historijskom dokumentu upozorio na razorne posljedice klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, papa Franjo sutra će objaviti nastavak u kojem će analizirati situaciju i iznijeti ideje za djelovanje.

Kratak nastavak enciklike "Laudato si" (Hvaljen budi) iz 2005. bit će objavljen nekoliko sedmica prije novog kruga UN-ovih pregovora o klimi u Dubaiju, u svjetlu upozorenja stručnjaka da je svijet opasno skrenuo s puta kad je riječ o smanjenju emisija CO2.

Novi dokument, "Laudate Deum" (Slava Bogu), bit će osvrt na ono što se dogodilo i što treba činiti, rekao je papa Franjo prošli mjesec. Originalni dokument, koji je imao gotovo 200 stranica, nije bio namijenjen samo katolicima nego svima. Bio je poziv na globalnu solidarnost i zajedničko djelovanje u svrhu zaštite našeg zajedničkog doma.

Utemeljen na naučnim istraživanjima klime, u njemu jasno piše da je čovječanstvo odgovorno za globalno zagrijavanje i upozorava se da su brz ritam promjena i degradacije doveli svijet do tačke pucanja. Ali sadrži i snažnu moralnu poruku jer Papa krivi konzumerizam, individualizam i težnju za privrednim rastom za cijeđenje planeta.

Papa također ističe da bogate zemlje moraju prihvatiti da su najodgovornije za klimatsku krizu i da moraju pomoći siromašnijim zemljama koje najviše pate. Dokument je potaknuo globalnu raspravu bez presedana za jedan religijski tekst, uključujući komentare u naučnim časopisima. Nekoliko mjeseci poslije postignut je napredak na UN-ovim pregovorima o klimi u Parizu na kojima je, po stručnjacima, Vatikan odigrao značajnu ulogu iza kulisa.

Gotovo svaka nacija na Zemlji obvezala se ograničiti zagrijavanje na dosta ispod dva stepena Celzijevih u odnosu prema predindustrijskom nivou. Ali, UN je prošli mjesec upozorio da svijet nije na putu da ispuni te ciljeve i 2023. će po prognozama biti najtoplija u historiji.

"Vrijeme je da zajedno radimo na tome da zaustavimo ekološku katastrofu prije nego bude prekasno", rekao je papa prošli mjesec u video obraćanju Općoj skupštini UN-a.

Novi tekst trebao bi biti puno kraći od teksta iz 2015., u formatu apostolske pobudnice, a ne enciklike, koji ima manju težinu u Crkvi. Profesor Ottmar Edenhofer, lider Instituta za istraživanje klime iz Potsdama i savjetnik za "Laudato si", rekao je da vjerovatno neće imati jednak utjecaj.

Original je bio prijelomnica, rekao je, prometnuvši klimatske promjene u jednu od stvarnih tema u Crkvi, ali i izazvavši raspravu u naučnoj zajednici i pokazavši kako nauka i religija mogu sarađivati. No, dok je papa Franjo od tada klimatske promjene učinio jednom od ključnih tema svojeg pontifikata, Edenhofer je rekao da njegov utjecaj više nije što je bio.

"Moralni autoritet Katoličke Crkve značajno se smanjio u zadnjih osam godina, a jedan od razloga je kriza zbog spolnog zlostavljanja", rekao je. Godine 2015., papa Franjo je bio na čelu Crkve samo dvije godine i percipiralo ga se kao jednog od velikih moralnih lidera, među najvažnijima u svijetu.

"Danas je, međutim, svijet u krizi, Crkva je u krizi, i mislim da to neće imati usporediv utjecaj", zaključio je Edenhofer, prenosi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo