10°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

03.10.2023 / 08:24 Rat u Ukrajini - Zaštita učenika

Ukrajinci u Harkovu grade prvu podzemnu školu

Ukrajinci u Harkovu grade prvu podzemnu školu
Foto: Twitter
Nova škola, prva takva građevina u zemlji ispunit će „najmodernije regulatorne zahtjeve u pogledu zaštitnih struktura“

Ukrajinski grad Harkov izgradit će prvu potpuno podzemnu školu, s ciljem zaštite učenika od učestalih ruskih raketnih napada, objavio je gradonačelnik Ihor Terehov.

"Takvo sklonište omogućit će hiljadama djece u Harkovu da nastave bezbjedno obrazovanje „licem u lice“ čak i tokom raketnih prijetnji", objavio je Terehov na Telegramu, prenosi Reuters.

Nova škola, prva takva građevina u zemlji ispunit će „najmodernije regulatorne zahtjeve u pogledu zaštitnih struktura“, saopćio je Terehov, bez navođenja detalja o tome koliko će škola biti velika i kada će biti otvorena.

Dok su mnoge škole u regionima na prvoj liniji tokom sukoba bile prisiljene da nastavu održavaju putem interneta, Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, je uoči početka školske godine prvog septembra organizovao oko 60 zasebnih učionica na stanicama podzemne željeznice, stvarajući tako prostor za učenje za više od hiljadu djece.

Harkov je prije februara 2022. i početka ruske agresije na Ukrajinu imao više od 1,4 miliona stanovnika. Dijelovi grada nalaze se manje od 35 kilometara od ruske granice, a izložen je gotovo svakodnevnim ruskim napadima. U ratu, kojem se ne nazire kraj, ubijene su hiljade i raseljeni milioni civila, a prema podacima ukrajinskog ministarstva obrazovanja, širom zemlje uništene su 363 obrazovne ustanove, dok ih je gotovo 3.800 oštećeno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo