3°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

07.11.2023 / 16:41 Ljepota i Zdravlje - Nabavljeno 7.770 doza vakcina

U KS zasad nema nijednog dokazanog slučaja sezonske gripe

U KS zasad nema nijednog dokazanog slučaja sezonske gripe
Foto: Ilustracija
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, provodeći nadzor od početka oktobra, nije registrovao još nijedan dokazani slučaj gripe u Kantonu.

U skladu sa zahtjevom kantonalnog ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja te s finansijskim planom za 2023. godinu, nabavljeno je ukupno 7.770 doza vakcina protiv sezonske gripe, potvrdila je za Fenu specijalistkinja epidemiologije u kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo dr. Anisa Bajramović.

Vakcinacija je počela, a Zavod će imati mjesečni izvještaj o provođenju i potrošnji vakcina u decembru, do desetog dana u mjesecu za prethodni mjesec, kako nalažu pravila.

Definicija slučaja za influencu i bolesti slične gripi (ILI) je: 'Akutna respiratorna bolest s početkom u zadnjih 10 dana, s mjerenom temperaturom ≥ 38˚C i kašljem ili grloboljom, u nedostatku druge dijagnoze'.

Prehlada je uvijek bez povišene temperature, eventualno s temperaturom do 37, 8 C, navela je dr. Bajramović na molbu da iz Zavoda objasne razliku između simptoma gripe i prehlade budući da građani često slična stanja ove vrste nazivaju jednim imeniteljem - gripom.

Za COVID-19 oboljenje, pak, nema razlike jer ima dijapazon simptoma i prehlade i gripe, navela je dr. Bajramović.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo