13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

09.11.2023 / 09:30 Obrazovanje - Kanton Sarajevo

Pokrenute aktivnosti na kreiranju upisne politike u srednjim školama

Pokrenute aktivnosti na kreiranju upisne politike u srednjim školama
Foto: Vijesti.ba

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje je pokrenulo aktivnosti na kreiranju upisne politike u srednjim školama, s ciljem unapređenja stanja u srednjem stručnom obrazovanju.

Jučer je ministrica Naida Hota Muminović održala prvi sastanak sa radnom grupom za kreiranje upisne politike u srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Cilj jučerašnjeg sastanka je analiza postojećeg stanja u oblasti upisne politike i razmatranje uvođenja novih zanimanja i izmjena postojećih zanimanja u srednjim školama za stručno obrazovanje i obuku.

Članovi radne grupe su tokom sastanka usaglasili da se sastavi prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2024/2025. godini koji će se bazirati na potrebama tržišta rada i potražnje za određenim zanimanjima u Kantonu Sarajevo.

Radna grupa će na osnovu raspoloživih statističkih, zvaničnih podataka, kreirati prijedlog plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2024/2025. godini, što uključuje prijedlog za uvođenje novih zanimanja u srednje škole.

Radnu grupu za kreiranje upisne politike u srednjim školama u Kantonu Sarajevo čine Velida Begović kao predsjednik radne grupe i članovi Lamija Husić i Olivera Hasković predstavnice Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Zlatan Mujak predstavnik Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, Suad Ećo predstavnik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, Muhamed Pilav, Marijana Šečibović, Nedžad Meheljić predstavnik Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Elzana Aganović predstavnik Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Lejla Halkić, Azra Nizić i Stanislava Matić predstavnice Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, Kemal Isanović predstavnik Obrtničke Komore Kantona Sarajevo, Muamer Mahmutović predstavnik Privredne komore Kantona Sarajevo.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo