23°C
Mostar 30°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

10.11.2023 / 14:50 Rat u Ukrajini - Kijev

Ukrajina se nada konferenciji o zajedničkoj proizvodnji naoružanja sa Sjedinjenim Državama

Ukrajina se nada konferenciji o zajedničkoj proizvodnji naoružanja sa Sjedinjenim Državama
Foto: FENA

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrej Jermak izjavio je kako se nada konferenciji o zajedničkoj ukrajinsko-američkoj proizvodnji oružja koja bi se trebala održati u decembru u Sjedinjenim Državama, najvažnijem dobavljaču vojne pomoći Kijevu.

- Postoji veoma bitan sporazum između predsjednika Zelenskog i predsjednika Bidena - rekao je Jermak.

- Idućeg mjeseca će, nadam se, u Sjedinjenim Državama biti održana konferencija posvećena zajedničkoj proizvodnji (oružja) Ukrajine i Sjedinjenih Država – dodao je on.

Jermak je to izjavio u emisiji Mozejčuk+ ukrajinskog TV kanala 1+1.

Ukrajina daje prioritet sopstvenim kapacitetima za vojnu proizvodnju zbog zabrinutosti da bi zalihe sa Zapada mogle oslabiti. Također se nada da zajednička ulaganja s međunarodnim proizvođačima naoružanja mogu pomoći u oživljavanju domaće industrije koju su godinama mučili neefikasnost i nedostatak transparentnosti prije ruske invazije u februaru 2022.

Prošlog mjeseca Ukrajina je osnovala zajedničku vojnu firmu s njemačkim proizvođačem oružja Rheinmetall AG za servisiranje i popravku zapadnog oružja. U septembru je Kijev bio domaćin međunarodnog foruma vojne industrije s prisustvom više od 250 zapadnih proizvođača oružja, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo