15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

13.11.2023 / 16:00 BiH - Slučaj u tužilaštvu

Nakon optužbi za seksualno uznemiravanje zenički ginekolog razrješen dužnosti

Nakon optužbi za seksualno uznemiravanje zenički ginekolog razrješen dužnosti
Foto: Vijesti.ba
Nekoliko pacijentica optužilo je pročelnika Odjela za humanu reprodukciju dr. Ermina Čehića za seksualno uznemiravanje tokom ginekoloških pregleda.

Riječ je o pacijenticama koje prolaze postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, a priču je objavila AlJazeera Balkans prije dva dana.

Kako je objavljeno, pregledi na koje se žale bili su jedan od uslova za dobivanje suglasnosti nadležne komisije koje odobrava finansiranje postupka iz budžeta.

Predsjednik komisije je upravo pročelnik Odjela za humanu reprodukciju.

"Uz neophodne dokumente, doktor je tražio i pregled. Morala sam doći, doktor je zahtijevao prokrvljenost. Pregled je bio neugodan, doktor je prstima stimulirao klitoris, stavljao prste u vaginu, tek je onda koristio sondu za pregled. Osjećala sam se jadno", priča pacijentica za AJB.

AJB je razgovarala sa više žena koje dijele isto iskustvo, a pregled nazivaju ponižavajućim.

 
Doktor Čehić je odbio stati pred kameru AJB, a navode pacijentica je negirao.

Ginekolozi sa kojima je novinarka razgovarala potvrdili su da ne postoje indikacije koje bi opravdale pregled prokrvljenosti klitorisa ni za nadzor ni za pripremu pacijentice IVF-a.

Doktor Čehić razrješen dužnosti

Kako je danas na platformi X objavila novinarka AJB Arduana Pribinja, "dr. Ermin je Čehić razrješen je dužnosti predsjednika Komisije za izdavanje pojedinačnih saglasnosti za obavljanje biomedicinski potpomognute oplodnje Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH sa sjedištem u Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Slučajem se bavi i tužilaštvo, a Aljazeeri se javljaju nove žene s istim iskustvom", objavila je Pribinja.

Optužbe za seksualno uznemiravanje moraju dobiti sudski epilog

Povodom optužbi više pacijentica koje prolaze proces biomedicinski pomognute oplodnje na račun doktora Ermina Čehića da ih je prilikom pregleda seksualno uznemiravao reagovala je Behija Kulović, zastupnica Naše stranke u Skupštini ZDK.

Kulović traži reakciju i uključivanje Kantonalnog tužilaštva i pokretanje istrage o tim slučajevima.

Vrlo dobro znamo o kako osjetljivoj kategoriji je riječ kad su u pitanju žene koje se podvrgavaju biomedicinski pomognutoj oplodnji. Niz njih iznijelo je uznemirujuće detalje pregleda i to kod doktora koji je jedna od ključnih karika da bi se uopće tom procesu podvrgle. Nema sumnje da je to unijelo nemir i među druge žene koje su imale sličnu namjeru u borbi za potomstvo. Neophodno je što skorije rasvijetliti slučaj. Sudeći po istupima u javnosti sam doktor se nije potrudio da dokaže kako je postupak koji je primjenjivao bio medicinski neophodan, a brojne njegove kolege su rekle da nije. Pravosuđe mora dati konačnu riječ i mora se skinuti ljaga s cjelokupne ginekološke struke, a posebno s biomedicinski pomognute oplodnje, a to se neće desiti ako se samo javnost nastavi baviti konkretnim slučajem. Sud mora ili otkloniti ili potvrditi sumnju u to šta se desilo.

"Izvještavanja u javnom prostoru atak na našu profesiju"

Danas se saopćenjem za javnost u vezi sa neprimjerenim pregledima pacijentica oglasio predsjednik Skupštine Asocijacije ginekologa u BiH mr. sci. med. dr. Asim Spahović.

On je ovo izvještavanje nazvao atakom na profesiju.

"U povodu objave priloga kojim se doktor specijalista ginekolog optužuje za neprimjerene preglede pacijentica, Asocijacija Ginekologa u BiH ističe da je ovakav vid izvještavanja u javnom prostoru atak na našu profesiju i držimo da je nedopustivo da se bilo čiji identitet javno objavi i dovede u vezu sa ovako teškim optužbama, bez da je prethodno pokrenut i sproveden postupak utvrđivanja odgovornosti doktora za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Naglašavamo da Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH propisuje jasne procedure utvrđivanja postojanja seksualnog uznemiravanja posredstvom Agencije za ravnopravnost spolova kao i sankcije za počinitelja, koje dalje provode tužilaštva i drugi organi u okviru svojih nadležnosti. U konkretnom slučaju, nije podnesena nikakva prijava od strane pacijentica protiv doktora specijaliste ginekologa nadležnim organima, pa postupak utvrđivanja odgovornosti nije ni pokrenut.

Asocijacija Ginekologa u BiH, osuđuje svaki vid odstupanja od propisanih procedura i standarda ginekoloških pregleda, međutim, nedopustivo je da bilo čiji identitet bude javno objavljen i doveden u vezu sa najtežim optužbama prije nego se na zakonom propisan način utvrdi osnovanost takvih optužbi, kao i odgovornost lica čiji se identitet do tog trenutka štiti", stoji u saopćenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo