3°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

14.11.2023 / 14:03 Ljepota i Zdravlje - Svjetski dan borbe

Zdrava i uravnotežena ishrana uveliko smanjuju rizik za obolijevanje od dijabetesa

Zdrava i uravnotežena ishrana uveliko smanjuju rizik za obolijevanje od dijabetesa
Foto: FENA

Crveni križ Federacije BiH upriličio je konferenciju na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, a cilj je podići svijest o dijabetesu, načinu prevencije, liječenju, ali i afirmisati stanovništvo treće životne dobi da učestvuje u borbi protiv te pošasti.

Sekretar Crvenog križa Federacije BiH Daniel Tučić naglašava da su, kako bi došli do što boljih zaključaka ali i informacija, u realizaciju konferencije uključili eksperte iz oblasti javnog zdravstva i sporta.

- Imajući u vidu da jedna od dvije osobe sa dijabetesom ne znaju da imaju tu bolest, pokazatelj je zapravo koliko je neophodno širiti svijest o postojanju te bolesti - istakao je.

Doktorica Aida Ramić Čatak iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kaže da je ta hronična bolest vodeći javnozdravstveni problem širom svijeta, a ima više faktora uzroka.

- Sa aspekta javnog zdravstva, dijabetes nam je u fokusu pažnje zato što se radi o bolesti koja jako narušava zdravlje i kvalitet života. To je bolest koja jako košta pojedinca, porodicu i zajednicu - kazala je novinarima.

Prema podacima u Federaciju BiH, za posljednju godinu, bilježi se oko 69.000 oboljelih od dijabetesa. To je nešto manje, u odnosu na skoro 73.000 iz prethodne godine.

- Zavod za javno zdravstvo FBiH uključen je u sve aspekte nadzora dijabetesa. Putem izvještajnih obrazaca i prijave za dijabetes sakupljamo podatke o učestalosti obolijevanja i smrtnosti od dijabetesa sa svih nivoa zdravstvene zaštite - kazala je.

Podsjeća da su postojeće softversko rješenje unaprijedili prošle godine, a Zavod je i autor brojnih dokumenata, vodiča i smjernica za rad timova u porodičnoj medicini koji se tiču nadzora, prevencije i kontrole dijabetesa.

- Temeljem tih vodiča, koje smo radili zajedno sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Uredom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, educirali smo oko 1.200 doktora i medicinskih sestara kako da u svakodnevnoj praksi prepoznaju pacijenta sa dijabetesom, pomognu mu, na vrijeme tu bolest otkriju i spriječe komplikacije - kazala je.

Usvajanje i prakticiranje zdravih životnih stilova je preduslov za prevenciju mnogih bolesti, posebno onih iz grupe masovnih nezaraznih bolesti, među kojima je i dijabetes. Prevencija dijabetesa podrazumijeva regulisanje tjelesne težine i njeno svođenje na optimalne vrijednosti.

Zdrava i uravnotežena ishrana uveliko smanjuju rizik za obolijevanje od dijabetesa i vrlo je važno biti svjestan te činjenice - jedan je od zaključaka konferencije.

Konferencija je dio projekta “Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti - HEAL” koji se provodi sa Crvenim krstom Vojvodine, Crvenim krstom Inđije i Fondom „Evropski poslovi" AP Vojvodine, a kofinansira ga Europska unija.

Kako navode iz Crvenog križa FBiH, iz Bosne i Hercegovine uključeni su volonteri iz Orašja, Banovića, Kiseljaka, Vareša i Novog Grada. Oni su prošli obuke za rad sa starijim korisnicima, koji su fokus projekta zdravog starenja, te će na terenu tokom ove i naredne godine raditi na promociji javnog zdravlja i zdravog starenja. Oni će kroz mobilne timove biti na terenu i obilaziti osobe zlatne dobi koji žive sami ili su slabijeg socijalno-imovinskog stanja, pružati usluge mjerenja krvnog pritiska, šećera u krvi, holesterola, praćenja zdravstvenog stanja, učiti korisnike osnove prve pomoći da bi u određenim situacijama mogli pružiti pomoć sami sebi.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo