1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C

16.11.2023 / 10:12 BiH - Ispaštaju građani

ViK je doživio krah, vlast ne poduzima ništa!

ViK je doživio krah, vlast ne poduzima ništa!
Foto: Vijesti.ba

Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" doživjelo je potpuni krah, iako ovu činjenicu niko neće javno izreći.

U svom drugom, novom/starom ekspozeu, premijer Nihad Uk je jučer ponovio da će se nastaviti ulagati u vodovodnu mrežu, te kako “Sarajevo zaslužuje najbolje”.

No, istina je da je ViK apsolutno nesposoban da riješi goruće probleme građana Kantona Sarajevo. Gubici vode u mreži su enormni, troškovi se povećavaju, a sve se pokušava prebaciti na teret građana kroz povećanje cijene vode.

Ovakvo stanje je danas, ali nije od jučer, već traje godinama. Isto onoliko koliko traje nezainteresovanost vlasti u KS da problem riješe sistemski i dugoročno. Iako se u svim predizbornim obećanjima i ekspozeima, rješavanje ovog problema ističe kao prioritet, u praksi se ne dešava ništa. Svima je jasno da ViK više nema ni kapaciteta, niti kradibiliteta da ispuni očekivanja građana i privrede.

Primjera je mnogo. Prošlo je mjesec i deset dana, a da Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" nije ni izašlo na teren, pa samim tim nije niti saniralo i zaustavilo curenje vode u kružnom toku u ulici Halida Kajtaza u sarajevskim Velešićima.

Iz Službe za istraživanje kvarova rekli su nam da problem na ovom lokalitetu predstavlja šaht čija popravka, navodno, nije jednostavna. Iz VIK-a kažu da je još davno otvoren nalog za mehaničko otklanjanje kvara, ali da bi, za njegov popravak, bilo potrebno zatvoriti glavnu cijev, pa bi dio Velešića i Koševskog Brda na neko vrijeme ostao bez vode.

No, to je zanemariv problem u odnosu na činjenicu da curenje vode predstavlja direktan udar na budžet. Na nove upite koje smo im uputili, još nisu odgovorili.

Mjesec dana teče voda u Velešićima, ViK ne reaguje

Mjesec dana teče voda u Velešićima, ViK ne reaguje

Posted by Vijesti.ba on Monday, November 6, 2023

Ovo nije jedini primjer. Federalni zastupnik Dennis Gratz prije nekoliko dana je objavio da je prošlo 11 dana od prijave kvara ViK-u od strane stanara zgrade na Koševskom brdu.

“Voda šišti još gore u ulici iznad. I tamo je kvar prijavljen, kažu ima mjesec dana”, napisao je Gratz.

Načelnik Centra Srđan Mandić nedavno je za Vijesti.ba potvrdio da građani naselja Panjina kula čekaju već deset mjeseci na rješenje svojih problema sa vodom.

Da apsurd bude veći, iz ViK-a su nedavno pozvali građane da maksimalno racionalno koriste vodu za piće, zanemarujući činjenicu da je stravični gubitak vode rezultat upravo neadekvatnog upravljanja ViK-a. Rezultati revizije govore da gubitak vode u vodovodnoj mreži iznosi 70 posto. A u vodu su pali i argumenti VIK-a da je razlog tome nedostatak sredstava i nedovoljno kapaciteta.

S druge strane, politika se bavi imenovanjima. U zadnjih pet godina, ViK je promijenio šest direktora. S obzirom da se gubici gomilaju godinama potpuno je neodgovorno da vlast nije u stanju donijeti propise po kojima bi se na saniranju mreže angažovali vanjski resursi, odnosno druge kompanije, izdale koncesije. Taj trošak bi zasigurno bio manj, nego onaj koji nastane gubitkom vode. Tako bi i bilo, kada bi vlast vodila brigu o građanima i privredi, te resorsima kojima vladaju.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo