4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

17.11.2023 / 22:19 Dijaspora - Oslo

Hurtić: Podrška Norveške daje nam snagu i povjerenje da je naš put ispravan

Hurtić: Podrška Norveške daje nam snagu i povjerenje da je naš put ispravan
Foto: X
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić, održao je danas u Oslu, Kraljevina Norveška, niz sastanaka sa visokorangiranim zvaničnicima ove zemlje. Susreo se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške, Andreasom Motzfeldtom Kravikom i njegovim savjetnikom, Frederikom Onstadom. 

Naglašeno je da je Norveška pomagala Bosnu i Hercegovinu od 1996. godine, te da je zahvaljujući dobroj saradnji, na terenu realizirano mnogo projekata, poput deminiranja, obnove zemlje nakon poplava, a značajna je i podrška kada su u pitanju ekonomska ulaganja. Pomažući joj na putu u euroatlanstke integracije, Norveška je i danas veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

Kravik i Onstad su podsjetili da je amabasada Kraljevine Norveške u Sarajevu početkom godine preuzela funkciju kontakt ambasade za saradnju Bosne i Hercegovine sa NATO savezom, te da je to jedan od najvažnijih integrativnih procesa naše zemlje.

Istaknuta je i važnost 14 prioritetnih uslova koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu u Evropsku uniju. Naglašeno je da je primaran cilj da Bosna i Hercegovina zauzme odgovarajuće mjesto u evropskoj porodici demokratskih zemalja, te da kao takva, nastavi razvijati se na vrijednostima i dostignućima evropskih demokracija.

Govoreći o pristupanju naše zemlje porodici evropskih zemalja, ministar Hurtić je kazao kako Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine ima vrlo važnu ulogu u ovom procesu, s obzirom da se veliki dio prioriteta odnosi upravo na poštivanje ljudskih prava. Podsjetio je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nedavno usvojilo Gender akcioni plan do 2027. godine, kao svoj strateški dokument koji sadrži programe i mjere za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u svim oblastima društvenog života i rada.

Istodobno, Kravik i Onstad su pohvalili bosanskohercegovačke državljane koji žive u Norveškoj kao vrlo vrijedne, obrazovane i produktivne, te pohvalili činjenicu da su ostali vjerni svojoj tradiciji unatoč razdvojenosti od domovine. Ministar Hurtić je podsjetio i na vrlo važan projekat kojeg provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a to je prenos znanja iz dijaspore u Bosnu i Hercegovinu, kojim se fokus stavlja na bosanskohercegovačke državljane da našim stručnjacima prenesu stečena znanja i vještine.

Ministar Hurtić je održao i sastanak sa parlamentarcem i predsjednikom Komisije za vanjske poslove i odbranu, Asmundom Aukrustom. Sastanku su prisustvovali i parlamentarka i članica komisije Trine Lise Sundnes, te savjetnik Komisije, Jorn Wichne Peersen. Ministra Hurtića su upoznali sa sistemom i načinom funkcionisanja njihove uprave, te važnosti koju u cijelom procesu ima ravnopravnost spolova.

Ministar Hurtić je naglasio važnost koju žene u Bosni i Hercegovini imaju, te njihovom položaju na tržištu rada. Rekao je kako je potrebno više raditi na ekonomskom osnaživanju žena, radi većeg učešća u javnom i političkom životu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo