10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

19.11.2023 / 09:53 Magazin - Ukusna poslastica

Za ovaj kolač kažu da je bio Titov omiljeni, ovako se priprema

Za ovaj kolač kažu da je bio Titov omiljeni, ovako se priprema
Foto: Canva
Za Josipa Broza Tita pričalo se da je veliki bonvivan i gurman, kao i da se, uprkos dijabetesu, nije mogao odreći slatkog.

Za prve dvije tvrdnje moguće je pronaći dokaze po fotoarhivama, a poneki detalj još se tu i tamo pojavi kroz svjedočanstva njegovih savremenika koji su još živi, poput njegovog nekadašnjeg kuhara koji je prije nekoliko godina ispričao za jedan dnevni list kakve je sve specijalitete pripremao za doživotnog predsjednika bivše države.

A da je jako volio slatko, odnosno barem jedan kolač, uvjeravaju nas objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima u regionu pa se tako u posljednje vrijeme piše da je Tito obožavao poslasticu s orasima, čokoladom i kafom. Navodno je recept dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očito, više nije, piše Slobodna Dalmacija.

Bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, recept podsjeća na kolače kakvi su nekad bili jako omiljeni na ovim prostorima.

Sastojci:

Kora:

4 jaja, 200 g šećera, 1 vanilin šećer, 100 g mljevenih oraha, 5 kašika kuhane kafe, 5 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike ulja

Fil:

400 ml mlijeka, ​200 g maslaca, 100 g otopljene čokolade, 10 kašika šećera, 5 kašika brašna, 3 kašike mljevenih oraha, 2 žumanca, 1 vanilin šećer

Ukras:

malo čokolade i malo mljevenih oraha

Priprema:

Za koru odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte. U smjesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna s praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promiješajte ina kraju pažljivo umiješajte u snijeg od bjelanaca. Smjesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Za fil mlijeku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanca pa sve kuvajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Izmiksajte maslac, šećer i vanilin šećer pa im dodajte otopljenu čokoladu. Sve dobro izmiješajte pa pomiješajte s ohlađenim kuvanim filom.

Kada je tijesto pečeno, izvadite koru i ostavite da se ohladi pa po njoj ravnomjerno rasporedite fil i ostavite da se stegne. Ukrasite narendanom čokoladom i mljevenim orasima pa izrežite na kocke i poslužite.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo