20.11.2023 / 09:31 Politika - Sarajevo

Stoltenberg o BiH: NATO zabrinut secesionističkom retorikom i uticajem Rusije

Stoltenberg o BiH: NATO zabrinut secesionističkom retorikom i uticajem Rusije
Foto: FENA

U zgradi bh. institucija održana je konferencija za medije nakon sastanka predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, ministra odbrane Zukana Heleza i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Saradnja sa NATO prilika za jačanje odbrambenih kapaciteta BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto na početku je kazala kako je razgovarano o pitanjima od zajedničkog interesa za saradnju između BiH i NATO saveza, a koji su vezanosi za sigurnost i stabilnost , kako u Bosni i Hercegovni, tako i regiji.

"Saradnja sa NATO nama pruža priliku za unaprijeđenje sigurnosti i jačanje odbrambenih kapaciteta kroz učestvovanje u mirovnim misijama, gdje unaprijeđujemo sposobnost naših oružanih snaga", kazala je Krišto.

Još je istakla i kako upravo ovi elementi osiguravanju efikasno odgovaranje na izazove, uključujući terorizam, organizovani kriminal i druge prijetnje koje postoje, ne samo u BiH, već u čitavom svijetu.

"Saradnja vodi i modernizaciji naših institucija i procesa, jer uspostavljanje standarda u skladu s NATOM zahtijeva provođenje reformi, ne samo u vojnom, već i širom društvenom kontekstu", dodala je.

Partnerstvo BiH sa NATOM, kako naglašava, ima potencijal transformisati BiH, ali i pružiti joj priliku za integraciju u Evropske strukture, što je, kako kaže, ključno za stabilnost i prosperitet same zemlje.



NATO ostaje pružati podršku BiH

"Sjajno je ponovo biti u Sarajevu", kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na početku obraćanja.

"Razgovarali smo o sigurnosnoj situaciji u BiH i regionu. Saveznici snažno podržavaju suverenitet BiH.

Zabrinuti smo secesionističkom retorikom i podrškom Rusije. To prijeti potkopavanju stabilnosti i reformama. Lideri moraju raditi na napretku.

Predani smo stabilnosti i sigurnosti regiona.

NATO je posvećen BiH godinama. Vaša sigurnost ima veliki značaj kako za vas tako i za cijeli region Zapadnog Balkana.

Produbljujemo našu saradnju.

NATO ostaje potpuno posvećen uspjehu misije ALTEA, pozdravljamo odluku o nastavku ove misije od strane UN-a.

NATO ostaje pružati podršku BIH.

Želim pohvaliti BiH na svemu što je uradila", kazao je Stolteng.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo