1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C

20.11.2023 / 09:48 Svijet - Javier Milei

Novi predsjednik Argentine: Obnovit ću zemlju

Novi predsjednik Argentine: Obnovit ću zemlju
Foto: Agencije
Izabrani predsjednik Argentine, ultraliberalni ekonomist Javier Milei, najavio je u pobjedničkom govoru "obnovu Argentine" i kao zagovornik privredne šok terapije upozorio da neće biti polu-mjera.

"Historijska noć za Argentinu", poručio je Milei pred hiljadama svojih pristaša u izbornom štabu u Buenos Airesu. Milei je jučer u drugome izbornom krugu pobijedio s 55 posto glasova ministra privrede (centar) Sergija Massu.

"Ovo je kraj modela koji osiromašuje kastu, danas prihvaćamo model slobodarstva (libertarijanizam) da bismo ponovno postali svjetska sila", poručio je novoizabrani predsjednik Argentine.

"Suočeni smo s golemim problemima kao što su inflacija, stagnacija, manjak radnih mjesta, nesigurnost, siromaštvo i bijeda", nabrajao je. "Te probleme moći ćemo riješiti samo ako prihvatimo nove ideje slobode", dodao je.

"Nema mjesta za postupne mjere, za mlakost i polu-mjere", upozorio je Milei koji već dvije godine zagovara šok-terapiju za privredu izjedeno hroničnom inflacijom, naraslom na 143 posto.

Pružio je ruku saradnje svim Argentincima i "političkim vođama koji se žele pridružiti novoj Argentini", ali i upozorio one koji bi se mogli odupirati reformama.

"Ima ljudi koji će se odupirati, koji će htjeti zadržati sistem povlastica koji odgovara manjini, ali osiromašuje većinu. Poručujem im: sve što je po zakonu je dopušteno, ali ništa nije dopušteno izvan zakona".

Javier Milei preuzet će predsjedništvo 10. decembra i naslijediti aktuelnog peronista (lijevi centar) Alberta Fernandeza.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo