1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 4°C

20.11.2023 / 11:23 Svijet - Američki ministar odbrane

Video: Austin u nenajavljenoj posjeti Kijevu

Video: Austin u nenajavljenoj posjeti Kijevu
Foto: X

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u ponedjeljak je nenajavljeno posjetio Kijev u nastojanju da se nastavi dotok novca i oružja u Ukrajinu, iako su američki i međunarodni resursi opterećeni novim globalnim rizicima koje izaziva sukob Izraela i Hamasa.

Austin, koji je doputovao u Kijev vozom iz Poljske, trebao bi se sastati s visokim ukrajinskim zvaničnicima i javno objaviti hitne vojne potrebe Ukrajine koja ulazi u još jednu tešku ratnu zimu.

To je Austinovo drugo putovanje u Kijev, ali pod potpuno drugačijim okolnostima. Njegova prva posjeta desila se u aprilu 2022., samo dva mjeseca nakon pokretanja ruske invazije. U to vrijeme, Ukrajina je bila na valu globalnog bijesa zbog invazije Moskve, a Austin je pokrenuo međunarodne napore u kojima se sada 50 zemalja sastaje mjesečno kako bi koordinirale o tome koje oružje, obuku i drugu podršku mogu pružiti Kijevu.

- Ovdje sam danas da prenesem važnu poruku - Sjedinjene Države nastavit će da stoje uz Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu protiv ruske agresije, kako sada tako i u budućnosti - objavio je Austin na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter.

Ukrajina je do sada primila više od 44 milijarde dolara od Sjedinjenih Država i više od 35 milijardi dolara od drugih saveznika u oružju, u rasponu od miliona metaka do sistema protivzračne odbrane, naprednih evropskih i američkih borbenih tenkova i, konačno, obećanja za mlazne avione F-16.

Ukrajini, međutim, i dalje treba više, a nakon skoro 20 mjeseci isporuke oružja u Ukrajinu, počinju se pojavljivati pukotine. Neke evropske zemlje kao što je Poljska smanjile su podršku, naglašavajući potrebu da zadrže adekvatnu borbenu sposobnost da se brane, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo