1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C

20.11.2023 / 11:39 Regija - Stoltenberg danas u posjeti

Kurti: Rusija ima za cilj zapaliti krizni požar u dvorištu EU

Kurti: Rusija ima za cilj zapaliti krizni požar u dvorištu EU
Foto: Vijesti.ba

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg će nakon posjete Bosni i Hercegovini doputovati na Kosovo gdje će se susresti s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani te kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Kurti je kazao kako je posjeta Stoltenberga Kosovu dokaz predanosti NATO-a na očuvanju mira i sigurnosti u toj zemlji te istaknuo kako Rusija i Srbija prijete regionalnoj stabilnosti, miru i sigurnosti.

"Prijetnja Rusije i Srbije regionalnoj stabilnosti, miru i sigurnosti sve je više primijećena. Rusija ima za cilj zapaliti krizni požar u dvorištu EU, da defokusira NATO, dok Srbija ispunjava teritorijalne ambicije prema susjedima prema Vulinu i Vučićevom projektu Srpski svijet", napisao je Kurti na Facebooku uoči Stoltenbergovog posjeta Kosovu.

Kurti je podsjetio kako je paravojna formacija Srba napala krajem septembra policiju Kosova u Banjskoj te kako je tokom napada život izgubio kosovski policajac.

Odgovornost za ovaj napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu, koja ima podršku Beograda.

"Ni nakon međunarodnog pritiska, Srbija nije povukla sve trupe iz blizine teritorija Kosova. Nastavlja ugrožavati sigurnost Republike Kosovo isturenim operativnim bazama Oružanih snaga Srbije duž granice s našom zemljom. Štoviše, Srbija je rasporedila protuzračne sisteme u blizini granice s Kosovom", kazao je Kurti.

Glavni sekretar NATO-a sastao se u ponedjeljak s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te ministrima vanjskih poslova i odbrane naše zemlje Elmedinom Konakovićem i Zukanom Helezom, a nakon sastanka kazao je kako je NATO zabrinut secesionističkom i retorikom podjele kao i vanjskim utjecajima, posebice Rusije.

Kako je najavljeno iz Ureda kosovskog premijera, sastanak Kurtija i Stoltenberga planiran je u 16.35 sati, nakon kojeg će glavni sekretar NATO-a posjetiti kamp KFOR-a "Nothing Hill", gdje će se susresti sa zapovjednikom KFOR-a i obratiti vojnicima.

Na Kosovu NATO u sklopu mirovne misije KFOR-a ima oko 4600 vojnika, a čelnici te zemlje već dugi niz godina ističu kako imaju dva strateška cilja i to članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo