13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

20.11.2023 / 13:05 Svijet - Oluje i ekstremne kiše

Devet osoba stradalo u nevremenu koje je pogodilo Tursku

Devet osoba stradalo u nevremenu koje je pogodilo Tursku
Foto: Profimedia
Devet je osoba poginulo u Turskoj u olujnom nevremenu, a 11 pomoraca proglašeno je nestalima u Crnome moru, objavilo je tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Devet naših sugrađana poginulo je zbog oluja i ekstremnih kiša", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya novinarima u sjeverozapadnoj pokrajini Zonguldak, gdje su poginule četiri osobe.

Među poginulima i troje djece

"Pet drugih osoba, a među njima je troje djece, poginulo je u poplavama u pokrajinama Tatman i Diyarbakir na jugoistoku", rekao je.

Tijelo jednoga od 12 turskih pomoraca koji su nestali u vodama kod Ereglija, luke u pokrajini Zonguldak, pronađeno je danas ujutro.

Turski teretni brod s 12 članova posade potonuo je u blizini turske crnomorske obale u olujnom nevremenu u nedjelju.

Kapetan broda Kafkametler, koji je plovio pod turskom zastavom, saopćio je u nedjelju ujutro da brod pluta prema lukobranu kod Ereglija.

Spašena posada drugog broda

Ured guvernera saopćio je da je loše vrijeme spriječilo avione i plovila u potrazi za brodom.

"Kada se nepovoljni vremenski uslovi poprave, aktivnosti potrage i spašavanja počet će odmah", rekao je Yerlikaya novinarima.

Drugi brod, koji plovi pod zastavom Kameruna, raspolutio se kod Ereglija zbog siline valova, no sva je posada spašena i na sigurnom je.

Vjetrovi snage 130 do 140 km na sat pogodili su tu zonu formirajući valove visine osam do devet metara, navodi tursko ministarstvo unutrašnjih poslova.

(Vijesti.ba / HINA)

Izdvajamo