1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 5°C

20.11.2023 / 19:27 Svijet - O izraelskoj istrazi

Vođa Hamasa: Agresija na Pojas Gaze zasnovana na lažima

Vođa Hamasa: Agresija na Pojas Gaze zasnovana na lažima
Foto: X

Vođa Islamskog pokreta otpora Hamas Osama Hamdan oglasio se povodom istrage izraelske policije – o kojoj su pisale dnevne novine Haaretz – u vezi sa izraelskim bombardovanjem okupljenih na festivalu u naselju Reim 7. oktobra.

Rekao je da istraga potvrđuje da je agresija na Pojas Gaze zasnovana na lažima koje lideri okupacije šire, a SAD i druge zapadne zemlje podržavaju.

Na konferenciji za novinare u Bejrutu, održanoj u nedjelju, Hamdan je izjavio da Hamas nije ciljao civile – kao što tvrdi izraelski premijer Netanyahu – te da su politički i vojni lideri Izraela ti koji su počinili masakr nad učesnicima ovog festivala.
Ovu izjavu Hamdan je potkrijepio istragom izraelske policije, kojom je utvrđeno da Hamas nije znao za održavanje ovog festivala, dok su izraelske vlasti znale datum, mjesto i ostale detalje festivala, kao i podatak da u njemu učestvuje 4.000 stranaca.

Vođa Hamasa je rekao da nisu samo bombardovali učesnike festivala, nego i kuće nekih ljudi za koje su čelnici vojske mislili da u njima kriju zarobljenike, što je povećalo broj mrtvih. Nasuprot tome, operacija „Potop al-Aksa“ bila je usmjerena na vojni odred u Gazi.

„Ovakav pristup zasnovan na lažima, kojeg se okupacione vlasti drže u svim svojim operacijama i kretanjima, isti je onaj kojeg su se držale tokom racija u kompleksu Al-Shifa, bolnici Al-Rantisi i kompleksu Al-Nasr, pretvorivši ih u vojne centre iz kojih su izvršili agresiju na civile, nakon što su iz njih protjerale stotine pacijenata i ljekara“, izjavio je Hamdan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo