24°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C

21.11.2023 / 08:17 Svijet - Video

Kontroverzna pjesma izraelske djece: Izbrisat ćemo sve naše neprijatelje

Kontroverzna pjesma izraelske djece: Izbrisat ćemo sve naše neprijatelje
Foto: X
Izraelska organizacija koja sebe naziva Civil Front izazvala je kontroverze na društvenim mrežama produkcijom pjesme u kojoj djeca slave uništenja u Gazi i poručuju da "ništa neće ostati tamo" za godinu dana.

Isječak navodno prikazuje djecu evakuiranu iz zajednica u blizini Pojasa Gaze, a pjesma se našla na udaru kritika u Izraelu i inostranstvu zbog svog teksta, kao i činjenice da je pjevaju djeca.

Video je posveta klasičnoj izraelskoj pjesmi HaReut (Zajedništvo), koju je pjesnik Haim Gouri napisao o događajima u ratu za nezavisnost 1948. godine. Izvorna verzija pjesme je nježna oda onima koji su izgubljeni u strahotama rata, piše The Times of Israel.

Nova verzija, s druge strane, ima mnogo militantniji ton, sadržavajući rečenice kao što su "IDF prelazi granicu kako bi eliminisao nosioce kukastog križa", "Sve ćemo ih zbrisati" i "Pokazat ćemo svijetu kako uništavamo naše neprijatelje".

Isječak pjesme su podijelili pro-palestinski aktivisti na društvenim mrežama uz komentare: "Izraelska djeca pjevaju genocidnu pjesmu o Gazi" i "Je li ovako odgajaju svoju djecu?".


U Izraelu su neki korisnici pozdravili novu verziju, ali većina reakcija bila je izrazito negativna, prenosi Index.hr.

Vjerovatno bi i sam Gouri, koji je tokom svog života bio ljevičarski aktivist, bio nezadovoljan novom verzijom pjesme.

"Zaista se nadam da će vas nasljednici... tužiti i da ćete biti prisiljeni obrisati ovu stvar", napisao je jedan korisnik Twittera.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo