13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

21.11.2023 / 10:40 Svijet - Na CNN-u

Bivši premijer Izraela šokirao priznanjem: Mi smo izgradili tunele ispod bolnice Al Shifa

Bivši premijer Izraela šokirao priznanjem: Mi smo izgradili tunele ispod bolnice Al Shifa
Foto: Screenshot
Voditeljica američkog CNN-a Christiane Amanpour ugostila je u emisiji bivšeg premijera Izraela Ehuda Baraka koji je iznio jedno, u najmanju ruku, šokantno priznanje.

"Već se godinama zna da oni imaju bunkere koje su izvorno izgradili izraelski graditelji ispod Al Shife koji su korišteni kao komandno mjesto Hamasa. A neka vrsta spoja, nekoliko tunela dio je ovog sistema”, rekao je u intervjuu za CNN.

Amanpour je na ove tvrdnje očito bila šokirana i prvo ga je pitala "kada ste rekli da su izgradili izraelski inženjeri, da li ste se pogrešno izrazili?"

Barak je odgovorio da je prije nekoliko decenija Izrael upravljao ovim mjestom i da su bunkeri izgrađeni kako bi se stvorilo više prostora za operacije.

"Ok, U redu. To me pomalo zbunilo. Dakle oni postoje jako dugo, ali vi tvrdite da ih koriste kao komandne centre", konstatovala je Amanpour.

On je iznio tvrdnju i da to nije jedina vrsta komandnog mjesta i da se nekoliko nalazi u drugim bolnicama ili drugim osjetljivim mjestima i da ih je Hamas koristio.

Podsjetimo, tokom ovog sukoba Izrael je često granatirao upravo bolnice i škole, tvrdivši da se upravo tamo kriju pripadnici Hamasa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo