15°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

21.11.2023 / 11:08 Svijet - Tenzije

Sjeverna Koreja planira lansiranje špijunskog satelita, japanski razarači u pripravnosti

Sjeverna Koreja planira lansiranje špijunskog satelita, japanski razarači u pripravnosti
Foto: X

Sjeverna Koreja obavijestila je Japan da planira lansirati satelit između 22. novembra i 1. decembra, a Tokio i Seul smatraju da bi to mogao biti treći pokušaj postavljanja špijunskog satelita u orbitu.

Japanska obalna straža saopštila je danas da je Sjeverna Koreja poslala obavijest o lansiranju u smjeru Žutog i Istočnokineskog mora.

Državna agencija za pomorsku sigurnost Južne Koreje izdala je upozorenje brodovima o planiranom lansiranju za ista područja kao i u slučaju ranijih lansiranja.

Sjeverna Koreja je ranije ove godine već dvaput pokušala lansirati, kako navodi, "špijunske satelite", ali bezuspješno. Južnokorejski dužnosnici upozoravali su posljednjih dana da se čini da će uskoro to ponovno pokušati.

Japanski premijer Fumio Kishida osudio je te planove i rekao da su obrambeni sistemi njegove zemlje, uključujući razarače Aegis i projektile protuzračne obrane PAC-3, spremni za svaku "neočekivanu situaciju".

"Čak i ako je svrha lansiranje satelita, korištenje tehnologije balističkih projektila predstavlja kršenje niza rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekao je Kishida novinarima.

"To je i pitanje koje uvelike utječe na nacionalnu sigurnost", dodao je.

Japan će sarađivati ​​sa Sjedinjenim Američkim Državama, Južnom Korejom i drugima kako bi uvjerio Sjevernu Koreju da ne nastavlja lansiranja. Južnokorejsko ministarstvo odbrane priopćilo je da promatra planirano lansiranje Sjeverne Koreje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo