8°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

21.11.2023 / 15:03 Regija - Hrvatska uzvraća udarac

Grlić Radman: Protjerujemo srpskog diplomata

Grlić Radman: Protjerujemo srpskog diplomata
Foto: Arhiv
Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman dao je izjavu u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova na temu protjerivanja hrvatskog diplomata iz Srbije.

U ponedjeljak Ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) nepoželjnom osobom proglasilo je prvog sekretara hrvatske ambasade u Srbiji Hrvoja Šnajdera, jer je grubo izišao iz okvira diplomatskih normi, saopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja.

"Predvidjeli smo eskalaciju odnosa, ali nismo očekivali ovako drastičan potez. To nikada nije bilo uobičajeno, pogotovo kad Hrvatska želi unaprijediti svoje dobre odnose sa svim susjedima", rekao je.

"Reagirali smo brzo na ovaj potez recipročnom mjerom. Odlučili smo da se savjetnik ambasade Srbije u Hrvatskoj Petar Novaković proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena ambasadorici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH", poručio je ministar, prenosi Dnevnik.hr.

"Postupili smo sukladno Bečkoj konvenciji, kao što su to postupile i vlasti Srbije", dodao je.

Na pitanje o napisima srpskih medija da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbama za špijunažu, rekao je:

"Oni nisu izrazili razloge, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara."

Na pitanje je li Hrvatska uzvratila žešće Srbiji, Radman je poručio kako je to stvar odabira:

"Mi nismo očekivali da će neki diplomat biti protjeran. Mi smo uzvratili recipročno. Šta smo ih trebali pitati ko će biti protjeran? Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem niti imenom", rekao je.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova ranije je odbacilo osnovu Ministarstva vanjskih poslova Srbije za protjerivanjem Šnajdera.

Naveli su kako odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od iznimne važnosti za cijelu Evropu.

Tokom profesionalnog angažmana u Srbiji Šnajder je, kako navodi Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, grubo izišao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju.

"U pitanju je dokumentirana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. To znači da su prikupljeni dokazi da je Šnajder prekršio Bečku konvenciju koja regulira diplomatsko-konzularne odnose i uslijed toga je proglašen personom non grata”, naveo je portal "Večernjih novosti."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo