14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

22.11.2023 / 12:04 Obrazovanje - Prilagođeni program

Inkluzivnu nastavu na području Brčkog pohađa 328 učenika

Inkluzivnu nastavu na području Brčkog pohađa 328 učenika
Foto: Vijesti.ba

Na području Brčkog inkluzivni oblik nastave u osnovnim i srednjim školama pohađa 328 učenika.

Zakon o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Brčko distrika BiH koji je usvojen 2008. godine tretira i upis učenika s posebnim potrebama u osnovne i srednje škole.

- Cilj inkluzivne nastave jeste da se svakom učeniku omogući pohađanje nastave po prilagođenom nastavnom programu, a ovaj oblik nastave na području Brčko distrikta u osnovnim i srednjim školama pohađa ukupno 328 učenika. Od tog broja, njih 65 nastavu pohađa u srednjim školama te pored ostalih i 13 učenika sa izraženijim teškoćama u razvoju koji su uključeni u posebna odjeljenja u osnovnim školama - rekla je savjetnica za socijalnu i mentalnu zaštitu u Pedagoškoj instituciji Brčko distrikta Sanela Hodžić.

Prema njenim riječima, upis djece sa poteškoćama u razvoju u obrazovne institucije u Brčko distriktu ne razlikuje se od upisa djeca sa tipičnim razvojem i oni se upisuju redovno kao i ostala djeca.

U cilju unapređenja i što kvalitetnije realizacije inkluzivnog oblika nastave, Hodžić naglašava da se godišnje obradi nekoliko tema koje se odnose na sam rad sa učenicima, kao i to da je Treća osnovna škola ove godine bila domaćin specijalne olimpijade za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Pedagoška institucija u skladu sa svojim nadležnostima od osnovnih i srednjih škola u Brčkom svake godine traži podatke o učesnicima sa poteškoćama u razvoju, na osnovu čega se sačinjava baza podataka tih učenika koja služi za formiranje i rad stručnih timova za rad sa djecom u školskoj godini.

Iz pedagoške institucije Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, kažu da je broj upisane djece koja pohađaju prilagođeni oblik nastave veći u poređenju sa prethodnim godinama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo