5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

23.11.2023 / 09:31 SHOW - Virtuelni model

Aitanu na Instagramu prate hiljade i šalju joj poruke, a ona i ne postoji

Aitanu na Instagramu prate hiljade i šalju joj poruke, a ona i ne postoji
Aitana je virtuelni model (Foto: Euronews)
Djevojka ružičaste kose proteklih sedmica privlači pažnju na društvenim mrežama.

Njeno ime je Aitana Lopez, a strani mediji je predstavljaju kao 25-godišnju špansku manekenku koju prati 121.000 ljudi na Instagramu. Ali, Aitana nije stvarna. Ona je prvi španski model koji je kreirala umjetna inteligencija, a stvorena je kako bi zamijenila influencere i modele koji reklamiraju određene proizvode.Na tu je ideju došao Ruben Cruz, osnivač agencije The Clueless. Prošle je godine prolazio kroz težak period, jer nije imao puno klijenata, pa je morao pronaći rješenje.

"Počeli smo analizirati naš rad i shvatili smo da su mnogi projekti stavljeni na čekanje ili su otkazani zbog problema koji su izvan naše kontrole. Često je to bila greška influencera i modela, a ne problem s dizajnom. Zbog toga smo odlučili napraviti vlastiti model koji će reklamirati brendove koji traže naše usluge", ispričao je Ruben, prenosi Yahoo.

Tako je nastala Aitana. Ruben kaže kako ona mjesečno zarađuje i do 10.000 eura, međutim, njena prosječna mjesečna zarada je oko 3000 eura.

"Napravili smo to da ne bismo ovisili o drugim ljudima koji samo žele zaraditi novac pozirajući", dodao je.Aitanine fotografije privlače puno pažnje i na Instagramu. Čak dobiva i privatne poruke od poznatih osoba.

"Nedavno joj je latinoamerički glumac poslao poruku da izađu. On ima oko pet miliona pratioca, a neki iz našeg tima gledali su njegove TV serije dok su bili djeca", rekao je Cruz. Dodao je kako mu sada mnogi brendovi šalju zahtjeve za personalizirane modele.Međutim, mnogi su njegovu agenciju kritizirali. Zabrinuti su da bi nerealno savršenstvo modela moglo utjecati na mlađe generacije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo