3°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

23.11.2023 / 18:26 Fudbal - BBC

Legendarni fudbaler prozvao Izrael za "genocid iz udžbenika" i razljutio Engleze

Legendarni fudbaler prozvao Izrael za "genocid iz udžbenika" i razljutio Engleze
Foto: X
Proslavljeni engleski nogometaš i voditelj na BBC-u Gary Lineker ponovo je podigao prašinu komentarom o temama koje nisu povezane sa sportom, a najnovija je vezana za sukob u Gazi.

Naime, Lineker je na svom profilu podijelio intervju s izraelskim akademikom Razom Segalom koji je situaciju u Gazi opisao kao "genocid iz udžbenika".

"Napadi i nasilje u Gazi su 'jasno artikulisani' slučaj genocida. Sada je to artikulisano kroz izraelske medije, društvo i politiku, i svako ko slijedi izvore na hebrejskom jeziku izložen je šokantnom jeziku članova parlamenta, novinara, na društvenim medijima, u javnim prostorima, koji pozivaju na uništenje Gaze, sravniti Gazu s zemljom, pobiti sve. Budući da je namjera izražena tako eksplicitno, tako direktno... na takve besramne načine i nastavila se izražavati na ovaj način, onda zaista mislim da je ono što vidimo pred našim očima udžbenički slučaj genocida", tvrdi.

Lineker je uz objavu dodao opis "Vrijedi 13 minuta bilo čijeg vremena", a odmah su krenuli komentari njegovih pratitelja koji su imali podijeljeno mišljenje.

Jedni su ga podržali, drugi ga kritikuju, dok BBC za sada nije komentarisao slučaj iako je britanski javni servis u septembru postavio nova pravila.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo