13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

27.11.2023 / 20:00 BiH - Halilagić za Vijesti

Novi Zakon u TK: Ko ne može dobiti dozvolu za oružje?

Novi Zakon u TK: Ko ne može dobiti dozvolu za oružje?
Foto: Vijesti.ba

Nacrt novog zakona o oružju i municiji Tuzlanskog kantona upućen je u skupštinsku proceduru.

Donosi brojne novine, ali i strožije kazne za one koji ga ne budu poštovali. Po prijedlogu ovog zakona, osobe koje su kažnajavne kroz prekršaj ili krivično djelo vezano za nasilje u porodici neće moći nabaviti oružje.

Slučajevi iz Lukavca i Gradačca ubrzali proceduru

Nacrt novog Zakona koji je već utvrdila Vlada Tuzlanskog kantona jednim dijelom je i odgovor stravičnim događajima u Lukavcu i Gradačcu, koji su za posljedicu imali i smrtne ishode. Izradi novog propisa se pristupilo i zbog usklađivanja postojećeg Zakona, sa pravnom regulativom koju diktira Evropska unija.

- Sva lica protiv kojih su podnešene prijave ili se vode postupci za nasilje u porodici neće dozvolu moći dobiti, ili ako već imaju dozvolu ili oružje bit će im odmah oduzeto. Dakle, sve je to posljedica ovih dešavanja i onog što moramo pratiti kao stanje na terenu i adekvatno reagovati, istakao je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

Slučajevi iz Lukavca, kada je učenik pucao u nastavnika te trostruko ubistvo u Gradačcu, ubrzali su reakciju kantonalne vlasti.

- Prije svega, radi se usklađivanju ove oblasti sa pravnom regulativom Evropske unije, te je donošenje ovog zakona planirano i programom rada Skupštine TK. Drugi i razlog više, jeste potreba za adekvatnom reakcijom nakon tragičnih događaja u kojima je došlo do upotrebe vatrenog oružja i to u Lukavcu i Gradačcu, nakon čega smo i sami sebi u okviru mjera postavili kao jedan od zadataka i pooštravanje uslova oko nabavke i posjedovanja oružja, kaže za Vijesti.ba Irfan Halilagić, premijer TK.

Duža javna rasprava i kazne za prekršioce

Zakon o oružju Bosne i Hercegovine iako urađen 2010. godine, do danas nije ugledao svjetlo dana niti je ikada usvojen. Tako je ova obaveza ostala kantonima u Federaciji BiH, a Tuzlanski je pokrenuo proceduru.

- Tako da će na prvoj narednoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona koja će biti krajem ovog mjeseca ili početkom decembra biti nacrt Zakona na dnevnom redu. Vjerovatno će biti malo duža javna rasprava, jer radi se o jednom zakonu koji treba dobro pretresti, kazao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Novim odredbama Zakona, predviđene su kazne za vlasnike oružja koji na vrijeme ne produže dozvolu, novčana kazna iznosit će od 500 do 1000 KM.

Očekuje se da će Javna rasprava o ovom Zakonu trajati oko dva mjeseca. 

M.V


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo