14°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.11.2023 / 11:18 Svijet - Kijev

Otrovana žena šefa ukrajinskih obavještajaca

Otrovana žena šefa ukrajinskih obavještajaca
Foto: X

Mariana Budanova, supruga šefa ukrajinske vojne obavještajne službe Kirila Budanova, otrovana je, kazao je za Kyiv Independent predstavnik vojne obavještajne agencije (GUR), kojemu u ovom trenutku nije dopušteno izaći u javnost.

Ukrajinski medij Babel izvijestio je ranije danas, pozivajući se na neotkrivene vojne obavještajne izvore, da je Budanova hospitalizirana zbog trovanja teškim metalima.

Predstavnik GUR-a potvrdio je Babelovo izvješće u komentaru za Kyiv Independent. Navodno je hospitalizirana nakon dugotrajnog pogoršanja zdravstvenog stanja, piše Babel. "Liječenje je u toku, a potom slijedi pregled", kazao je njihov izvor.

-Ove tvari se ni na koji način ne koriste u svakodnevnom životu i vojnim poslovima. Njihova prisutnost može ukazivati na namjeran pokušaj trovanja određene osobe, dodao je. Priču su potvrdili i anonimni izvori za Ukrajinsku Pravdu.

-Istina je za Budanovljevu ženu (da je otrovana). Žalila se da se ne osjeća dobro, pa smo napravili neke testove i otkrili su da je otrovana, objasnili su. Dodali su kako je Budanova "najvjerojatnije otrovana hranom".

-Sada joj je bolje jer je prošla prvu fazu liječenja. Budući da je Budanovljeva supruga prilično sitna i lagana, kod nje su se brzo pojavili simptomi. A za još nekoliko zaposlenika potvrđeno je da su se otrovali, samo su krupnije građe pa nisu primijetili nikakve znakove toga. Sada su na liječenju, rekli su izvori, prenosi Index.hr.

Glasnogovornik GUR-a Andrij Jusov ranije je izjavio da je Rusija nekoliko puta pokušala ubiti Kirila Budanova u prošlosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo