13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.11.2023 / 11:23 Svijet - Varšava

Nova vlada poljskog premijera Morawieckog položila zakletvu prije glasanja o povjerenju

Nova vlada poljskog premijera Morawieckog položila zakletvu prije glasanja o povjerenju
Foto: FENA

Poljski predsjednik je u ponedjeljak održao polaganje zakletve sa članovima vlade koja će vjerovatno trajati samo do decembra, u, kako opozicione stranke kažu, "farsi čiji je cilj odgoditi preuzimanje vlasti" nakon što je opozicija osvojili većinu na oktobarskim izborima.

Nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS), koja je na vlasti od 2015. godine, dobila je pojedinačno najviše glasova, ali ipak dosta manje u odnosu na 231 mjesto u parlamentu potrebno za većinu i čini se da je malo vjerovatno da će dobiti povjerenje u parlamentu.

Široki savez stranaka proevropske unije, predvođen liderom Građanske platforme Donaldom Tuskom, osigurao je 248 mjesta i izrazio spremnost za formiranje vlade, ali je ipak predsjednik koji je saveznik PiS-a Andrzej Duda dao premijeru Mateuszu Morawieckom pravo prvenstva da oformi vladu, navodi AP.

- Mi se pridržavamo tradicije tako što imenujemo vladu koju formira kandidat kojeg je izabrao politički tabor, pobjednik na parlamentarnim izborima - rekao je Duda nakon što je s ministrima održao polaganje zakletve.

Sljedeći korak je da Morawiecki dobije glasanje o povjerenju za dvije sedmice, ali s obzirom na broj osvojenih mjesta, to izgleda malo vjerovatno.

To bi dovelo do još jedne nominacije za premijera i da bi toj osobi bila potrebna prosta većina u još jednom glasanju o povjerenju. Opozicija se nada da će kabinet predvođen Tuskom preuzeti vlast tokom ovog koraka.

Nova vlada Morawieckog će se sastojati od 50 posto žena i zamišljena je kao kabinet stručnjaka.

Nekoliko zvaničnika iz njegovog prethodnog kabineta je ostalo, a neki zamjenici ministara su unaprijeđeni.

Međutim, nekoliko istaknutih političara iz PiS-a, uključujući bivšeg ministra državne imovine Jaceka Sašina, reklo je da se neće pridružiti novoj vladi, što je navelo opozicione političare i komentatore da kažu da stranački veliki igrači ne žele biti u administraciji koja je osuđena na neuspjeh.

Lider PiS-a Jaroslaw Kaczynski rekao je u ponedjeljak da je nagoveštaj da partijski teškaši ne žele da učestvuju "potpuna laž" i da je formiranje vlade sastavljene od stručnjaka, a ne političara, bila njegova ideja.

- Poenta je da u ovoj vladi ne bi trebalo da bude previše političara - rekao je on za državnu novinsku agenciju PAP. "Želimo pokazati da je moguće vladati drugačije."

Premijer je obećao da će implementirati političke prijedloge opozicionih stranaka u pokušaju da ih ubijedi da rade s njim.

Međutim, njegovi apeli nisu dobili veliku pažnju kod opozicionih poslanika koji optužuju PiS za demokratsko nazadovanje zemlje koje je blokiralo fondove EU, eroziju prava žena, demonizaciju manjinskih grupa poput LGBT zajednice i raširenog nepotizma u državnim kompanijama.

- Svi znamo da je ovo jedna velika komedija i farsa - rekao je Marcin Kierwinski, poslanik iz grupe liberalne Građanske koalicije (KO), za privatni Radio Zet.

"To je njihov način kupovine vremena."

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo