2°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

28.11.2023 / 11:54 Ekonomija - Resorni ministar

Košarac: Trojka da odblokira Istočnu interkonekciju

Košarac: Trojka da odblokira Istočnu interkonekciju
Foto: RTRS

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac pozvao je lidere "trojke" da konsoliduju svoje redove i konačno odblokiraju proces usvajanja odluke u Predsjedništvu BiH u vezi sa izgradnjom Istočne nove interkonekcije.

- Ne postoji nijedan opravdan razlog da se odugovlači sa davanjem saglasnosti za početak pregovora sa Srbijom za realizaciju ovog strateškog projekta, važnog za građane kako Srpske, tako i FBiH. Bošnjački ministri dali su podršku u Vijeću ministara BiH i zaista je nepotrebno, neracionalno i neprihvatljivo da projekat koči bošnjački član Predsjedništva BiH - ističe Košarac.

Navodi da je izgradnja Istočne nove interkonekcije dio političkog dogovora.

- "Trojka" je obećala da neće blokirati projekte važne za Republiku Srpsku. To im je prilika da vrate povjerenje i dokažu da su ozbiljni. Neka pokažu konkretno na djelu, dosta nam je deklarativne opredijeljenosti! Republika Srpska neće odustati od izgradnje Istočne nove interkonekcije, jer je riječ o projektu koji će za rezultat imati povećanje bezbjednosti snabdijevanja potrošača prirodnim gasom i obezbijediti dugoročnu energetsku stabilnost u Srpskoj i FBiH - navodi Košarac.

Kako on ističe, RS nikada nije blokirala razvojne projekte FBiH i ne postoji nijedan opravdan razlog za blokadu strateških projekata u RS.

- Ne želimo da zaustavljamo razvoj FBiH. Јednako tako, niko nema pravo da osporava i sprečava napredak Srpske. Naš cilj je da obezbijedimo više interkonekcija kako bi gas bio dostupan što većem broju građana i privrednih subjekata u Republici Srpskoj i FBiH. Istočna i južna interkonekcija su projekti koji će, sasvim sigurno, doprinijeti dugoročnom i pouzdanom snabdijevanju gasom, ali i bržem ekonomskom razvoju, poboljšanju standarda i kvaliteta života, kao i zaštiti životne sredine - zaključio je Košarac.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

(Vijesti.ba)

Izdvajamo