10°C
Mostar 12°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

28.11.2023 / 12:04 BiH - Sud BiH

Uposlenicima Službe za poslove sa strancima 21 godina zatvora, moraju vratiti 60.000 KM

Uposlenicima Službe za poslove sa strancima 21 godina zatvora, moraju vratiti 60.000 KM
Foto: Vijesti.ba

Sud Bosne i Hercegovine je jučer donio drugostepenu presudu u predmetu Boris Kordić i dr. (S1 2 K 022492 22 Kž) kojom su optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić...

... pod tačkama 1, 2. i 3. optužnice proglašeni krivim što su, u svojstvu službenih lica Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, Terenskog centra Mostar, počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona BiH (KZBiH) u vezi s krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. KZBiH i krivičnim djelom iznuda iz člana 295. Krivičnog zakona Federacije BiH (KZFBiH). Sud je prvooptuženom Borisu Kordiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 (dvanaest) godina i šest (6) mjeseci.

Istom presudom, Sud je drugooptuženom Josipu Kvesiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam (8) godina i šest (6) mjeseci.

Nadalje, od optuženih Borisa Kordića i Josipa Kvesića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 60.000,00 KM, koji iznos su optuženi dužni solidarno uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine.

Sud je nakon izricanja drugostepene presude 27.11.2023. donio rješenje kojim se prema optuženim Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću produžavaju mjere zabrane putovanja i mjera privremenog oduzimanja putnih isprava uz zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH. Ove mjere će prema optuženima trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Optuženi Boris Kordić i Josip Kvesić su proglašeni krivim što su kao službena lica u institucijama BiH, u periodu od oktobra 2012. do marta 2014. godine, u sastavu grupe za organizirani kriminal, koristeći svoje službene položaje i ovlaštenja, iznuđivali novac od pojedinih stranih državljana na način da su donosili nezakonite službene akte i poduzimali nezakonite službene radnje, sve kako bi prisilili strane državljane koji borave na području Bosne i Hercegovine, predstavništva stranih nevladinih organizacija registriranih na području Bosne i Hercegovine i druga pravna lica kojima upravljaju strani državljani na području Bosne i Hercegovine da poduzmu radnje na štetu svoje i tuđe imovine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo