4°C
Mostar 8°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

28.11.2023 / 12:25 Regija - Skoplje

Antony Blinken na sastanku OESS-a u Sjevernoj Makedoniji

Antony Blinken na sastanku OESS-a u Sjevernoj Makedoniji
Foto: CNN

Američki državni tajnik Antony Blinken posjetit će u srijedu Sjevernu Makedniju gdje će sudjelovati na sastanku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) a nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a koji se održava u Bruxellesu.

 

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a na dvodnevnom će sastanku razgovarati o aktualnim sigurnosnim izazovima, ratu u Ukrajini i sukobu na Bliskom istoku, kao i stanju na zapadnom Balkanu.

Glavni tajnik NATO-a Jenes Stoltenberg u ponedjeljak je kazao da na zapadnom Balkanu postoje "maligni pokušaji da se posije razdor, uključujući i iz Rusije”.

Stoltenberg je također kazao kako će ministri vanjskih poslova zemlja članica NATO-a razmotriti mogućnost trajnog povećanja broja vojnika u sklopu misije KFOR-a na Kosovu.

Također ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je rekao da će sudjelovati na sastanku OESS-a u Sjevernoj Makedoniji ako Bugarska otvori svoj zračni prostor, dodajući da su neke zapadne zemlje s njim zatražile sastanak.

Veleposlanstvo Rusije u Bugarskoj je nakon toga potvrdilo da su bugarske vlasti dozvolile da zrakoplov ruskog ministra poslova Lavrova preleti bugarski zračni prostor, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Vlada Sjeverne Makedonije objavila da će dozvoliti da zrakoplov s ruskim ministrom vanjskih poslova sleti u Skopje na ministarski sastanak OESS-a ali će sankcije koje je ta zemlja uvela Rusiji ostati na snazi za sve ostale letove.

Ministri vanjskih poslova OESS-a održat će sastanak u Skopju od 30.novembra do 1. decembra na zahtjev predsjedavajućeg te organizacije i ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo