13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.11.2023 / 12:32 Crna hronika - Salzburg

Austrijska policija razbila balkansku narkobandu, predvodio je državljanin BiH

Austrijska policija razbila balkansku narkobandu, predvodio je državljanin BiH
Foto: Pixabay

Nakon nekoliko mjeseci intenzivne istrage, policija u Salzburgu i Gornjoj Austriji uspjela je razbiti narkobandu koja je djelovala na ovom području.

Na njenom čelu nalazio se narkobos iz Bosne i Hercegovine, a utvrđeno je da su u proteklom razdoblju prodali 26 kilograma kokaina i 334 kilograma kanabisa.

Na razbijanju bande počelo je da se radi još prošle godine. U maju je uhapšeno devet osoba kod kojih su pronađeni određeni tragovi koji su doveli do samog vrha bande i daljih hapšenja.

Sve je počelo prošle godine kada su uhapšena dva državljanina Srbije i jedan Austrijanac kod kojih je pronađeno 12 kilograda kanabisa i 100 grama kokaina. Policija je shvatila da oni rade za nekoga, pa su istragom došli do 35-godišnjeg državljanina BiH, koji je bio nastanjen u Salzburgu, a koji je i nakon hapšenja svojih ljudi nastavio s radom. Tada je ovaj državljanin BiH postao glavni fokus istrage.

"Naravno, on je i dalje imao svoje ljude s kojima je nastavio da radi. Drogu je dovozio iz inostranstva, skladištio je u Salzburgu i preprodavao po cijeloj regiji Gornje Austrije", stoji u saopštenju.

Njegova desna ruka je bio njegov brat, koji je živio u Ansfeldenu. Svi uhapšeni su dobi između 26 i 53 godine, a većina ih je imala prijavljeno boravište u Salzburgu.

Svi oni vuku porijeklo sa Balkana, a najviše ih je iz BiH, Srbije i Hrvatske.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo